IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
16:37 | 21 май 2018
Обновен: 04:00 | 16 април 2024

Означава ли потенето, че отслабваме?

Колкото по-лошо ви мирише потта, толкова по нездравословно се храните

По материала работи: manager
Означава ли потенето, че отслабваме?

Често срещан мит е, че колкото повече се изпотявате по време на тренировка, толкова повече губите килограми. Това обаче не е вярно. Броят на калориите, които изгаряте, е свързан не само с изпотяването. В края на краищата, ако това не беше вярно, хората, които не се потят, няма да загубят и грам!

 

За жалост потта не може пряко да се свърже със свалянето на килограми.


Сбърканите представи тук идват от това ,че когато човек тренира и тялото му се поти обилно,което е процес на охлаждане, е съпроводено и с нататъшно отслабване.


Разликата между потта и отслабването е следната:

 

  • Отслабването е процес на „самоизяждане“ на за тялото, то изразходва запасите от енергия под формата на мастна тъкан, и така изглеждаме по-вталени и стройни.
  • Потенето е процес на охлаждане на тялото, често то се появява по време на тренировка поради голямото отделено количество енергия.
  • Потенето може да се получи и по много други методи като -загряващи колани, сауна ефекти и други подобни продукти.
  • Разликата между потенето при трениране и потенето от другия тип е, че при първото се отделя огромно количество енергия което ни доставя прогреса във залата, а второто е просто загряване на цялото (или област) тяло.

 

Лъжливият ефект на отслабване при обилно потене

 

Много хора се подлъгват на известния ефект на сауната поради факта,че при продължително стоене в нея, поради потенето при претегляне ще видим огромна разлика в кг (огромна за толкова кратък период от време) някои хора могат да загубят до 4-5 кг след 1 сеанс!

 

Но това не трябва да ви подлъгва тъй като, загубените килограми всъщност са течности и след няколкократни хидратирания (пиене на вода и др течности) тялото ни ще се завърне в нормалното си тегло.Не е добра идея да опитате да задържите ефекта от сауната, тъй като тялото ви е силно дехидратирано заради обилното потене, по-този начин рискувате здравето си, препоръчително е след сауна да се пие редовно и в големи количества течности.

 

Защо се потим

 

Основната функция на потта е терморегулираща, тя се отделя от тялото като представлява 98-99% вода и други примеси, като лактат и урея.
 

Процеса на охлаждане на тялото е жизненоважен и се съветва при обилно потене,най-често по време на тренировка, да се приемат редовно течности, за да възстановим запасите на тялото.
 

Препоръчителната дневна доза на приетата вода за спортуващи хора, е 3-4 литра, а през топлите дни (летния сезон) може да достигне и до 8 литра.
 

По време на потене се отделят и много токсини.Едновременно с отделянето на вредните вещества през порите, от кожата се отделят и мъртвите клетки.
 

Другата важна роля на потта е отделителна функция, тя играе ролята на отделителна система.При продължително обилно потене може да отделим до ~2-3литра за 1час.

 

Отслабването

 

Както вече споменахме, отслабването е процес на изгаряне на запасите на тялото.То може да бъде стимулирано по два начина:

 

  • Понижен прием на енергия чрез по-малко храна
  • Изразходване на енергия

 

Чрез намаляването на приетата храна, намаляваме и енергията която тялото ни получава, по-този начин стимулираме изразходването на запасите под формата на мазнини.
 

От друга страна можем да продължим да приемаме почти същото количество енергия, просто ще трябва да я изразходваме, чрез физически тренировки.
 

Най-удачният и разпространен вариант е добрият баланс между тренировки и приетата храна.По този начин няма да се налага да тренирате по 3 часа на ден за да изразходите енергията която сте приели, нито да гладувате за да накарате тялото ви да използва запасите от енергия.

 

По материали от za-fitnes.com

 

 

Коментари

Новини Варна