IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
11:27 | 23 май 2018
Обновен: 19:59 | 16 март 2024

22% от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят

По материала работи: Слав Велев
22% от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 година, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

 

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора - 11 процента от мъжете и 15 процента от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 година.

 

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 година.

 

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големият производител на инсулин в света.

 

 Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55 процента от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

 

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

 

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.

 

"За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента", отбелязаха авторите на изследването.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна