IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:59 | 24 май 2018
Обновен: 01:13 | 15 април 2024

Повече от минута над 100 dB увреждат слуха

Музика от iPod и MP3 не е повече от 4 часа на ден

По материала работи: Слав Велев
Повече от минута над 100 dB увреждат слуха

За децибелите обикновено говорим като за нещо много опасно. С тях обаче се измерва и шепотът на листата в гората – 20 децибела (dB) или тих глас 40 dB. Говорът от телевизора се смята за нормално допустим - 60 dB. За разлика от него този от интензивният трафик на улицата е 90 dB, като всеки шум над 80 dB носи риск за човешкото здраве от акустична травма.

 

Този от удар на гръмотевична мълния е 120 dB.

 

Ниво на шептене е 30 dB, а това на шума в малък офис - 50-60 dB. Смята се, че нормалните и удобни за слуховото възприятие нива са под 60 dB. При прахосмукачката и сешоара те са 70 dB. Макар и в този случаи да няма пряка опасност за човешкия слух, за този на животните са дразнещи. Затова домашните любимци се крият, когато чистите или сушите косата си. Нивото на шума от смущения в мрежата при разговор по телефона, както и от миксер е между 85-90 dB. Ако сте подложени на такъв шум над осем часа, слухът ви може да бъде увреден. Ниво на шума измерено в dB – камион, строителна площадка (бъркане на цимент) е 100 dB. Затова се препоръчва да не се излагате незащетени на повече от 15 минути шум между 90-100 dB. Ниво на шума измерено в dB – бормашина и ударна машина е 110 dB. Честото излагане на шум над 100 dB за повече от минута, също сте застрашени от трайно увреждане на слуха.

 

Затова работниците вече работят със специални слушалки. Ниво на шума измерено в dB – рок концерти – между 110 и 140 dB. Прагът на болката, която причинява шумът започва около 125 dB. Обикновено тя е в ушите и може да настъпи часове, дори ден след излагането на въпросния шум.

 

Отоларинголозите препоръчват слушането на музика от iPod или MP3 да не е повече от 4 часа на ден при 70% увеличение на нивото на звука.

 

Monitor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна