IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:30 | 25 май 2018
Обновен: 07:54 | 25 март 2024

Хит в Ню Йорк! Вместо чаша кафе - кратка следобедна дрямка

В "града, който никога не спи" откриват предимствата на кабините за сиеста

По материала работи: Слав Велев
Хит в Ню Йорк! Вместо чаша кафе - кратка следобедна дрямка

За да презаредят батериите си в "града, който никога не спи" нюйоркчани отдавна се наливат с еспресо или с "мъдри" коктейли от прясно изстискани зеленчуци. Днес те откриват и предимствата на сиестата, пише Франс прес, цитирана от БТА.

 

Вече има много студиа за йога и медитация. За да преодолеят умората, породена от свръхконкурентна бизнес среда и дългите пътувания от дома до работата, някои нюйоркчани се поддадоха и на модата на чай матча и кава, популярна напитка против стрес, която се прави от корени.

 

Сега в Ню Йорк, както и в друга американски мегаполиси, в разцвета си са кабините за сиеста.

 

Сред най-големите обекти е центърът за подобряване на здравето на нюйоркчани Nap York. Той бе открит през февруари, в триетажна сграда близо до "Таймс скуеър". За 12 долара можете да наемете малка дървена кабина за половин час по всяко време на деня или нощта.

 

Успехът не закъснява: от седем кабини Nap York бързо достига 22. А на покрива на сградата скоро ще има за посетители и шест хамака, които ще могат да се наемат срещу 15 долара за половин час.

 

"Много трудно беше да се намери покой в Ню Йорк", казва Стейси Велорич, маркетингов директор на Nap York. "Искахме да можем да посрещнем изтощените нюйоркчани".

 

Долар за минута

 

Според Центъра за превенция на болестите (Centers for Disease Control and Prevention), една трета от американците не спят достатъчно. Последиците са проблеми с настроението и концентрацията, намалена трудоспособност, отсъствия от работа ... и цена за американската икономика, достигаща 411 милиарда долара годишно, сочи проучване от 2016 година на Rand Corporation.

 

Лаура Ли е сред хората, които предпочитат 35 минути сиеста пред чаша кафе.

 

Коректорка в списание за пътувания, тази жена на 28 години, прави сиеста всяка седмица при YeloSpa, луксозен център за грижи, който от 11 години предлага кабини, а в тях човек може да си почине за кратко.

 

Госпожа Ли влиза в една шестоъгълна кабина с виолетова светлина: като космонавтка тя се изтяга на един матрак под наклон, с краката във въздуха, за да намали сърдечния ритъм и да улесни дрямката.

 

След 35 минути тя ще се събуди заради "симулиран изгрев", пояснява Мая Даскалова, която управлява YeloSpa на Пето авеню, съвсем близо до известната кула на Тръмп.

 

Цената на този възстановяващ сън: 1 долар на минута при минимум 20 минути и максимум - 40.

 

"Идвам през дните, когато имам много работа, просто за да имам повече енергия през оставащия следобед. Защото не пия кафе и когато съм уморена, не мога да правя нищо друго, освен да подремна", казва г-жа Ли.

 

Тя не споделя с колегите си, че ходи на сиеста в едночасовата обедна почивка. Пред приятелите си обаче тя говори за този свой навик, а на тях често им се струва, че е странно тя да плаща, за да поспи.

 

Мнозина виждат в това "загуба на време и пари", казва тя. "За мен обаче, докато мога да си го позволявам, това си струва. Просто се чувствам по-добре след дрямката и това е достатъчно".

 

Промяна в отношението

 

Г-жа Даскалова, управителката на YeloSpa, казва, че обществото е на път да се промени.

 

"Да си върнеш добрата форма за останалата част от деня е много по-добре, отколкото да рухнеш в офиса", казва тя.

 

Кои са новите последователи на сиестата? Сред тях са хората, които работят дълги дни, които живеят далече от Манхатън и правят почивка преди да продължат с вечеря, бременните жени, родители на бебета, които не са мигнали през нощта, гуляйджиите, които не са затваряли очи цяла нощ...

 

Самият Кристофър Линдхолст, който е страдал от хронично безсъние, създава през 2004 година компанията MetroNaps. Тя произвежда "енергийни капсули", в които човек може да се усамоти, за да поспи.

 

Първите са били монтирани в Емпайър Стейт Билдинг, но след това са били отстранени заради засилените мерки за сигурност в известния небостъргач.

 

Оттогава компанията продава капсулите си на фирми, университети, болници, летища... "За 15 години отношението на хората напълно се промени", казва Линдхолст. "Има по-силно осъзнаване на значението на съня и ползите от него".

 

Само че, за да бъдат преодолени предразсъдъците за сиестата, която често се асоциира с мързела, "ще трябва да мине цяло едно поколение, още повече, че една сиеста не продължава повече от 10 до 20 минути, което не е по-дълго от почивка за по цигара или кафе пауза", допълва той.

 

Една от неговите капсули е разположена на видно място в нюйоркските офиси на новата компания за спокойствие "Thrive Global" на Ариана Хъфингтън.

 

В книгата си "Революцията на съня" (2016), която постигна успех, известната съоснователка на Huffington Post подчертава необходимостта да се сложи край на "илюзията, че за да успееш, трябва да се изтощиш".

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна