IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
09:26 | 26 май 2018
Обновен: 02:50 | 23 март 2024

Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите

Това показват резултатите от изследване на универиситета в Пенсилвания

По материала работи: Слав Велев
Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите

 

Учени от университета в Пенсилвания откриха, че най-добрият метод за отказване на цигарите е паричното стимулиране, съобщи Лента.

 

В изследването са участвали около шест хиляди пушачи, подложени на оздравителна програма. Доброволците били разпределени в няколко групи според методите, които трябвало да им помогнат да се откажат от вредния навик.

 

Историята на мъжа, който сложи главата си в клетка, за да откаже цигарите (ВИДЕО)

 

На първата група, екипът с ръководител Скот Халпърн, давал мотивиращи материали за ползата от здравословния начин на живот; на втората - никотинови лепенки и други фармацевтични препарати; на третата - електронни цигари.

 

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция

 

На последните две групи, които също използвали никотинови лепенки и други материали, давали допълнително 600 долара, които участниците щели да изгубят, ако не се въздържат от пушене в продължение на шест месеца.

 

Всеки трети българин е ежедневен пушач

 

Резултатите показали, че само 0,1% от участниците в групите, в които предлагали традиционна помощ, отказали цигарите. За останалите групи показателите варирали между 0,5 и 3%. Най-добри резултати имали участниците, които получили парични стимули. При това разходите били по-малко от онези, които харчат големите компании, за да откажат сътрудниците си от тютюнопушенето.

 

Въпреки това някои специалисти критикуват изследването, като заявяват, че не се знае колко човека от всяка група наистина са се възползвали от пособията за отказване на пушенето.

 

 

dariknews.bg

 

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна