IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
11:33 | 26 май 2018
Обновен: 17:11 | 19 април 2024

Рецепта: Пролетно руло от тиквички

Вкусно и много леко ястие

По материала работи: Слав Велев
Рецепта: Пролетно руло от тиквички

В сезона на тиквичките консумираме тези вкусни зелени зеленчуци под всякаква форма, печени, пържени, варени, като част от солени предястия или десерти.

 

Днешната рецепта е за прекрасно солено предястие, което всеки от вас може да персонализира по свой собствен вкус.

 

Приготвя се изключително лесно и е много, много вкусно топло или студено.

 

Съставки:

 

За зеленчуковия блат:

 

1-1,2 кг тиквички (обелени и настъргани или нарязани на много много ситно с чопър)

 

3 с. л. овесени ядки

 

1 връзка копър (нарязан на ситно или нарязан с чопъра, докато режете тиквичките)

 

2-3 скилидки чесън, отново нарязани на ситно в чопър или на ренде, или смачкани в хаванче

 

1 с. л. зехтин

 

1 ч. л. сол

 

3 големи яйца

 

За Плънката:

 

2 опак. крема сирене с подправки (400 г, като може да го замените със скир)

 

1 опак. пушена сьомга (100 г)

 

4-5 печени и обелени чушки нарязани на ленти

 

100 г маслини без костилките

 

2 зелени чушки (сиврия) нарязани на кубчета (за хрупкавост)

Снимка: clovesandvanilla

Отцедете настърганите тиквички за около час, за да се отдели водата. Аз ги оставям да се изцеждат в една решетка като ги притискам с ръка от време на време, за да отделя по-лесно водата от тях. Към вече отцедените тиквички добавете останалите съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете получената смес в предварително покрита с хартия за печене квадратна тава (за тази цел аз използвам тавата към фурната). Оформете равен блат от сместа, като я разпределите в цялата тава. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути, като следите самият блат, трябва да получи приятна леко златиста коричка.

 

Когато блатът ви е готов го прехвърлете както е все още горещ върху кухненска кърпа и отстранете хартията за печене. Подредете плънката по ваш избор, моето предложение включва: намазах блата с крема сиренето, върху него на редове разпределих накъсаната сьомга, лентите печени чушки, зелените чушки и маслините. Завийте внимателно на стегнато (колкото ви е възможно) руло и оставете рулото да се охлади.

 

Разрязвайте рулото с остър и тънък нож и сервирайте със свежа салата и чаша ледено бяло вино. Прекрасна лека и лесна вечеря за прекрасните пролетни и летни дни, които предстоят.

 

Tialoto.bg

Коментари

Новини Варна