IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
17:27 | 13 юни 2018
Обновен: 22:09 | 9 април 2024

Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък

Космическата агенция: Притежанието му е незаконно!

По материала работи: Слав Велев
Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък

Какво ще направите, ако някак се сдобиете с пясък от Луната? Вероятно нищо, защото НАСА ще ви намери и ще ви го вземе.

 

Историите са много, а поредната включва не кого да е, а самият Нийл Армстрог – първият човек, стъпил на земния спътник.

 

Жена от Тенеси заведе дело срещу НАСА, защото и забранили да задържи лунен пясък, подарък от нейния баща.

 

Според космическата агенция притежанието на лунен материал от цивилни граждани е незаконно. Според Лайра Мъри Чико, обаче, такъв закон няма. Жената получила малко шишенце със сив прах, когато била едва на 10. Към него имало и бележка: "На Лаура Ан Мъри с пожелание за късмет – Нийл Армстронг, Аполо 11".

 

Космическият подарък получила от баща си, който бил близък приятел с космонавта още от времето, когато Армстронг перподавал в университета в Синсинати.

 

Според доказателствата по делото Лаура имала верифициран подпис на Армстронг, а според експерт сивият прах в шишенцето е с доказан лунен произход.

 

Това не е първият такъв случай. През 2011 година Джоан Дейвис се опитала да продаде преспапие, пълно с космическия материал. По думите и подаръкът бил от нейния съпруг – инженер от знаменития Аполо 11. Пясъкът обаче е иззет от НАСА.

 

През годините над 300 килограма лунен материал е донесен до Земята от астронавти. Някои от тях дори са били подарени на знаменитости от НАСА под формата на плакети, съдържащи  малки лунни камъчета.

 

През 1998 година обаче полицията арестува мъж, който се опитал да продаде лунен камък с размерите на човешки нокът за 5 милиона долара. Камъкът бил даден официално на правителството на Хондурас от тогавашния американски президент Ричард Никсън.

 

Арестът се е случил след акция на полицията. По време на "Операция лунно затъмнение" агенти публикуват обява в американското издание USA Today. След като мъжът се свързал с агент под прикритие, той бил арестуван. Една от версиите на полицията е, че мъжът е получил лунния материал от пенсиониран военен.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

 

Коментари

Новини Варна