IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
12:45 | 17 юни 2018
Обновен: 03:43 | 23 март 2024

5 хранителни комбинации, които да избягвате

Внимавайте с месото и сиренето

По материала работи: Юлиян Атанасов
5 хранителни комбинации, които да избягвате

През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, смятаме че е полезна, но забравяме, че тази комбинация може да предизвика нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене препоръчват плода да не се съчетава с други храни, освен с плодове.Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?

 

Кекс и плодов сок

 

Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.

 

Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.

 

Месо и сирене

 

Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.

Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С, който помага за абсорбирането на желязото.

 

Риба и яйца

 

Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други. 

 

Чай и кифли

 

Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.

 

Кисело мляко и киви

 

Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.

 

Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии.

 

az-jenata.bg

Четете още: Салата с рулца от раци, царевица и майонеза

Коментари

Новини Варна