IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:49 | 16 юни 2018
Обновен: 03:39 | 23 март 2024

Знаци, че консумирате много сол

Постоянна жажда и главоболия

По материала работи: Пламен Янков
Знаци, че консумирате много сол

Знаете ли, че според специалисти дневната консумация на сол не бива да надвишава 2-3 грама? В тези стойности влиза не само количеството, с което овкусяваме ястията си, но и консумацията на любимите ни лакомства като чипс, снакс, овкусени ядки и други.

 

Когато надвишим приема на сол, това може да се превърне в сериозна заплаха за нашето здраве. Често не обръщаме внимание на знаците, които тялото ни дава, че е време да намалим приема на натрий.

 

Вижте най-често срещаните, представени от az-jenata.bg:

 

Подуване, задържане на вода

Ако често усещате крайниците си подути, стегнати, всяка сутрин сте повече от обичайното подпухнали, вероятно трябва да намалите консумацията на солени храни. Задържането на излишни течности е един от първите признаци, че е време да промените начина си на хранене.

 

Постоянна жажда

Натрият, намиращ се в солта, помага да се балансира течността в тялото ви. Когато приемате твърде много сол, тялото ви се нуждае от повече течности, за да изчисти организма, така че мускулите и другите органи да функционират правилно.

Приемът на достатъчно вода е от съществено значение, но ако всекидневно консумирате много сол, пиете много вода, съответно ще бъдете и постоянно подути и подпухнали.

 

Промени в уринирането

Като правило, натрупването на натрий в тялото ви, може да предизвиква сериозни промени в уринирането. Консумирането на много сол, кара бъбреците ви да функционират извънредно. Това може да доведе до бъбречни заболявания.

Ако имате твърде много натрий в тялото си, това може да се дължи на загуба на течности, което често води до дехидратация. Когато има значителна загуба на вода в тялото, урината променя цвета си и става по-тъмна.

 

Болки в ставите

Приемът на сол може да се отрази негативно на здравето и на ставите ви. Когато консумирате много сол, бъбреците не могат да се справят добре с прочистването на организма ви, което от друга страна може да доведе до дефицит на калций.

Хроничният дефицит на калций може да доведе до по-слаби кости, проблеми със зъбите и дори да предизвика развитие на остеопороза.

 

Мускулни крампи

Поддържането на правилния баланс в организма на натрий и калий, е от решаващо значение за здравето ви, тъй като тези елементи са отговорни за съкращаването на мускулите. Ако се наруши равновесието чрез честата консумация на сол и солени храни, възможно е да се появяват неразположения като мускулни спазми и болки.

 

Чести главоболия

Излишната консумация на натрий, големите количества вода, са причина за увеличаване обема на кръвта, така че тя заема повече място в кръвоносните съдове. Това разширяване на кръвоносните съдове води до високо кръвно налягане (хипертония) и в резултат на това може да предизвика силни главоболия.

Коментари

Новини Варна