IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
22:00 | 19 юни 2018
Обновен: 09:24 | 2 април 2024

Транссексуалността не е умствено заболяване

Новата Международната класификация на болестите ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева

По материала работи: Слав Велев
Транссексуалността не е умствено заболяване

Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, съобщи АФП, цитирана от БТА и Дарик.


Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г. Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве. Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.
 

Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.
 
СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна