IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
20:10 | 20 юни 2018
Обновен: 08:59 | 17 април 2024

Тигровият комар напада през деня

Може да причини опасни зарази

По материала работи: Ставри Таргов
Тигровият комар напада през деня

През 2011 г. за първи път в България бяха открити комари от вида азиатски тигров – Aedes albopictus. Първият град, в който е намерен видът, е Созопол (област Бургас). През следващите години – 2013, 2014г. след получени оплаквания от местни граждани популации на вида са били открити и в  Благоевград, Монтана, Стара Загора, а през 2016г. – към засегнатите градове се включват още Враца, Пловдив. Разпространението продължава през следващите години, като до момента незасегнати градове остават Велико Търново, Добрич, Плевен и Силистра.

 

Комарите от този вид се характеризират с висока пластичност и устойчивост по отношение на променящите се условия на средата. Яйцата си снасят близо до водоеми; места, в които се задържа вода (стари гуми, саксии, фонтани, басейни, чешми и други).
 

 

Често се спекулира с начина му на разпространение, като се среща грешното мнение, че комарът може да се пренася чрез вятър, въздушни течения. Основният начин за пренасяне на вида е при търговия между отделните страни, като в стоките (например гуми, цветя) се задържат яйца и ларви на комара, от които се развиват зрелите видове.

 

Характерно за вида е, че веднъж заселил се, той се размножава и развива, приспособявайки се сравнително бързо към променените условия. В тропическите страни тези комари пренасят причинителите на треска Чикунгуня, Денга, дирофилариоза. За разлика от други комари тигровият не пренася Западно-Нилска треска.

 

Тигровите комари имат много специфична характеристика, която ги отличава от останалите и по която може да бъде лесно различен. Те нападат предимно денем за разлика от останалите видове, от които ухапванията са предимно на здрачаване и вечер.

 

Разпространен е предимно в селища с надморска височина от 0 до 370 - 400 метра. Разпространява се както по съседство, така и в независими една от друга точки – най-често при внос на различни стоки.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна