IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:32 | 24 юни 2018
Обновен: 04:00 | 23 март 2024

Балсамовият оцет е като панацея за тялото

Препоръчителната доза е до 2 супени лъжици дневно

По материала работи: Ставри Таргов
Балсамовият оцет е като панацея за тялото

Балсамовият оцет е все по-популярна съставка на салатени дресинги, маринати и други хранителни продукти. Освен характерния цвят, консистенция, аромат и вкус той носи и своите характерни ползи за здравето. Данните за тях са подкрепени от съответните научни проучвания, базиращи се на ползите от продуктите, от които балсамовият оцет се приготвя.
 

 

Намаляване на кръвната захар

 

Балсамовият оцет е сред малкото хранителни продукти, които не само имат нисък гликемичен индекс, но имат и директен антигликемичен ефект. Така той предпазва от резки скокове на кръвната захар след хранене и помага за поддържането й в по-ниски стойности. Проучванията показват, че позитивният ефект е налице до няколко часа след консумация на салата, овкусена с балсамов оцет.
 

Подпомагане на храносмилането

 

Оцетната киселина е много подходяща среда за развитие на пробиотични бактерии. С редовната консумация на балсамов оцет може да се набавят голямо количество от тях и да се постигнат позитивни ефекти върху храносмилането – подобряване на перисталтиката, по-пълно усвояване на хранителните вещества, облекчаване на дискомфорта в стомаха след хранене.
 

Нормализиране на холестерола

 

Проучвания показват, че консумацията на балсамов оцет помага за леко понижаване на холестерола и може да допълни ефекта на холестеролопонижаващите лекарства за поддържане на липидния профил на кръвта в норма за по-дълго време.
 

Улесняване на отслабването

 

Комбинираният позитивен ефект върху холестерола и кръвната захар помага за постигане на по-добър контрол върху теглото и улеснява отслабването. Проучванията показват и, че консумацията на продукти, овкусени с балсамов оцет, регулира апетита и помага за намаляване общия брой на консумираните калории.
 

Стимулиране на кръвообращението

 

Балсамовият оцет се получава след ферментация на гроздов сок от точно определени сортове. Това го прави много богат на полифеноли – мощни антиоксиданти, които намаляват способността на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби. В допълнение полифенолите поддържат състоянието на кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта.
 

Позитивен ефект върху кожата

 

Балсамовият оцет съдържа големи количества оцетна киселина, богат е на антиоксиданти и антимикробни компоненти. Съвкупността от тях позволява той да оказва много благоприятен ефект при директно прилагане върху кожата за облекчаване проявите на акне и кожни раздразнения.

 

Въпреки ползите за здравето при умерена консумация прекомерният прием на балсамов оцет идва със своите рискове. Добре е той да се лимитира до 2 супени лъжици дневно, защото в по-големи количества може да предизвика проблеми с лигавицата на хранопровода или стомаха.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна