IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
20:45 | 24 юни 2018
Обновен: 17:07 | 17 април 2024

Бeлият трън е супербилка за черния дроб

Магарешкият бодил подобрява и метаболизма на мазнините

По материала работи: Ставри Таргов
Бeлият трън е супербилка за черния дроб

Билката бял трън (Silybum marianum) е известна като едно от най-мощните природни средства за детоксикация и подпомагане дейността на черния дроб. Хепатопротективният ефект се дължи на високото съдържание на мощния антиоксидант силимарин. Редица клинични проучвания са доказали, че силимаринът стимулира естествената регенерация на черния дроб, подпомагайки синтезата на структурни белтъци в чернодробните клетки (хепатоцити). Силимаринът обаче далеч не е единствената важна биоактивна съставка на белия трън и билката може да се използва в още няколко важни направления освен като хепатопротектор.
Най-голям медицински интерес будят твърдите, овални плодове на белия трън, където са концентрирани най-голяма част от полезните вещества. Те определят лечебния ефект на билката по отношение на няколко здравословни проблема.
 

 

Овладяване на диабет тип 2

 

Хора, диагностицирани с диабет тип 2, може да се повлияят много добре от редовната консумация на билкови продукти, съдържащи екстракт от бял трън. Клинични проучвания сочат, че шестмесечен прием на такива продукти помага за постигане на траен контрол върху кръвната захар и за овладяване на инсулиновата резистентност – основната проява на диабета тип 2. Мощните антиоксидантни свойства на силимарина се свързват и с успешна превенция на някои от усложненията на диабета, например диабетната нефропатия или периферната невропатия.
 

Стимулиране на имунната система

 

Високият оксидативен стрес вследствие на прекомерното образуване на свободни радикали се асоциира със значително отслабване на имунната система. Тя не успява да неутрализира своевременно дори по-безобидни болестотворни агенти и в резултат е налице често боледуване или имунен срив. Антиоксидантните свойства на белия трън оказват много мощен протективен ефект, неутрализирайки голяма част от свободните радикали в организма. В допълнение екстрактът от бял трън стимулира производството на бели кръвни клетки – основните компоненти на имунната система.
 

Подпомагане на храносмилането

 

Установено е, че белият трън има жлъчкогонен ефект за усилване секрецията на жлъчен сок и подобряване метаболизма на мазнините. Освен това билката стимулира производството и на други типове храносмилателни ензими и действа много добре на лигавицата на храносмилателния тракт за подобряване на храносмилането и превенция на възпалителните процеси по нея.
 

Помощ при отравяне с гъби

 

Белият трън е известен като едно от малкото природни средства, действащи като противоотрова при консумация на отровните гъби от род Amanita (мухоморки). Клиничната практика сочи, че дори смъртоносни дози от токсините, съдържащи се в тези гъби, може да бъдат неутрализирани в рамките на броени минути с помощта на белия трън. Приет в рамките на 24 часа след консумация на такива гъби, екстрактът от бял трън може значително да редуцира риска от животозастрашаващи увреждания на черния дроб.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна