IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
21:48 | 18 юли 2018
Обновен: 04:50 | 23 март 2024

Гражданин на Луната! Животът в Космоса е все по-близо

Учените вярват, че първите лунни колонии ще са факт до 4 г.

По материала работи: Слав Велев
Гражданин на Луната! Животът в Космоса е все по-близо

Космическата надпревара между големите технологични компании набира все по-голяма скорост, а целта е ясна – Марс.

 

Червената планета е сочена като новата съдба на човечеството, но, може би, учените гледат твърде надалеч... Шансът ни за живот, извън орбитата на Земята, е много по-близо, отколкото си мислим.

 

НАСА вярва, че хората ще могат да живеят на Луната до четири години

 

Според учените колонизирането на земния спътник ще осигури модел за по-нататъшни космически експедиции. Хората, които ще създадат тези лунни селища, по всяка вероятност ще бъдат наети не от технологични гиганти, а от частни компании, много от които свързани с Люксембург – една малка страна, която е на път да направи голям скок за човечеството.

 

Такеши Хакамада е един от учените, които упорито се опитват да се завърнат на Луната. Този път, обаче, мечтата е много по-голяма от това просто да положим крак на земния спътник, а именно – откриването на полезни минерали, газови залежи, както и вода, съдържаща микроорганизми.

 

Хакамада е изпълнителен директор на ispace – частна космическа компания със седалище в Токио, която обаче присъства и в Европа и то не къде да е, а именно в Люксембург. Компанията планира да направи пълно пътешествие около Луната през 2020 г., а през 2021 г. да опита успешно приземяване на повърхността на земния спътник.

 

"Първите ни две мисии ще бъдат просто демонстрация за технологичните ни възможности. След това ще започнем да осъществяваме по-чести транспортни услуги, с помощта на които да се изнесат ценни товари на Луната. Ако открием водни ресурси, бихме могли да създадем цяла нова индустрия в Космоса!", заявява ученият пред BBC. Освен това, подобно грандиозно откритие ще позволи на човешкия вид да пребивава в Космоса за по-дълги периоди.

 

Още 10 други компании в космическата менна индустрия подкрепят Хакамада в амбициозното му начинание. Всички те са легално регистрирани в Люксембург, а така малката държава се установява като поле за осъществяване на революция в областта на науката.

 

През февруари 2016 г. Люксембург приема Закон за космическите ресурси, с което се превръща във втората страна след САЩ, която да предостави подробна правна рамка за експлоатация на неземните богатства.

 

Законът е доста по-либерален от този в САЩ и успява да привлече някои от най-големите американски космически компании като Deep Space и Planetary Resources. Близо 200 компании са се свързали с министъра на икономиката на Люксембург, който отговаря и за изпълнението на Закона за космическите ресурси, и са потърсили партньорство.

 

Закон широко отваря вратите и за големи инвестиции, като към момента космическите компании носят 1.8% от брутния вътрешен продукт на страната и поставят Люксембург начело в ЕС.

 

Въпреки големите инвестиции, обаче, космическата минна индустрия крие едновременно и много правни капани

 

Според юристи все още е твърде неясно дали международната космическа правна рамка реално позволява на отделни държави да предоставят права за собственост над природни ресурси, придобити в Космоса, а ожесточеният дебат тепърва ще се разгръща.

 

Въпреки своя малък размер, обаче, Люксембург всъщност започва да играе много водеща роля в търсенето на "златни мини" в необятното космическо пространство. А ако един ден човешки крак стъпи отново на Луната, то по всяка вероятност малката европейска страна ще е намесена.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна