IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
20:23 | 19 юли 2018
Обновен: 04:52 | 23 март 2024

Телевизионен водещ предизвика остра реакция от френския посланик в САЩ

Заяви, че Африка е спечелила Световното първенство по футбол след победата на Франция

По материала работи: Слав Велев
Телевизионен водещ предизвика остра реакция от френския посланик в САЩ

Водещият на едно от най-известните американски телевизионни предавания - "Дейли шоу", предизвика остра реакция от френския посланик във Вашингтон, след като заяви, че Африка е спечелила Световното първенство по футбол след победата на Франция, предаде Франс прес.

 

Южноафриканецът Тревър Ноа, който е един от най-известните водещи и хумористи в САЩ, поздрави "Африка" за победата заради имигрантския произход на много от "петлите". Посланикът на Франция във Вашингтон Жерар Аро остро му отвърна вчера в писмо, че "нищо не би могло да е по-далеч от действителността".

 

"Разнообразният произход на тези играчи отразява разнообразието на Франция. За разлика от САЩ, Франция не се позовава на гражданите си по признак на раса, религия или произход", пише Аро в писмото, което е пуснато от посолството и в Туитър. "Като ги наричате африкански отбор, създавате впечатлението, че отричате френската им идентичност", пише посланикът. "Дори като шега това легитимира идеологията, според която да си бял е единствената дефиниция на френската идентичност", добавя Аро.

 

Отговорът на Тревър Ноа не закъсня. "Като казвам, че са африканци, не го казвам, за да ги изключа от френската им идентичност, а за да ги включа в моята африканска същност", заяви Ноа в предаването си.

 

Той призна, че крайната десница във Франция и САЩ използва аргумента с произхода за нападки към имигрантите, но също заяви, че намира за странно някой да намеква, че играчите не могат да са едновременно французи и африканци. "Защо да не могат да са и двете? Защо тази двойнственост се разрешава само на малка група хора?", попита той под аплодисментите на публиката.

 

"Значи това, което ни се казва тук е, че за да сте французин, трябва да заличите всичко африканско?", продължи Ноа и заяви, че е категорично против такова съждение.

 

"Ще продължа да ги хваля като африканци, защото смятам, че идват от Африка - родителите им са африканци - и същевременно могат да са французи. А ако французите казват, че те не могат да бъдат и двете, смятам, че проблемът е в тях, а не в мен", добави водещият.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна