IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
15:00 | 23 юли 2018
Обновен: 16:05 | 16 април 2024

Близо 50 девойки кандидатстват за „Мис Варна 2018“ (СНИМКИ)

XIII издание на конкурса ще се проведе на 23 август

По материала работи: Борис Проданов
Близо 50 девойки кандидатстват за „Мис Варна 2018“ (СНИМКИ)

Остава само месец до 13-ото издание на конкурса „Мис Варна“. На кастинга  за тазгодишната надпревара за красота на 22 юли се явиха 30 момичета, като още 15 са се представили и са били одобрени предварително. Това сподели Мира Матеева от VIP FASHION GROUP - организатор и продуцент на конкурса.

Около 50 са претендентките за престижната титла, 24 от тях ще бъдат одобрени за участие в надпреварата на 23 август, когато е Големият ден. „Тази година има повече желаещи да се включат в сравнение с досегашните години, от 2005 г. досега (времето, в което конкурсът се провежда в този вид). Много са новите и непознати лица. Казвам нови, защото ние през цялата година се стараем да откриваме красиви момичета, които искат да се занимават с мода или просто да участват в конкурса. Досега не сме се срещали с част от тях. „Мис Варна 2018“ е финалът на нашите целогодишни усилия. Участват момичета на възраст от 16 до 22 г., повечето от тях са ученички.

Прави впечатление, че тазгодишните кандидатки са много талантливи“, отбеляза още Мира Матеева.

Имаме художествена гимнастичка с множество титли, имаме балерини,

баскетболистки. Спортът като цяло седи в основата на заниманията на много от кандидатките за титлата, а това е чудесно. Едно от момичетата е народна певица. Талантите на девойките показват за пореден път, че те са не само красиви, но и много интелигентни и можещи“ сподели организаторът.

До края на тази седмица ще е ясна селекцията на окончателните участнички в конкурса.

Предстоят  тежки репетиции,

около две седмици усвояване на сложна хореография, фотосесии, благотворителни инициативи, изработване на тоалетите. Все по-ясна става цялостната визия на спектакъла, който ще видят варненци и гостите на конкурса. 10 дни преди конкурса ще бъде пуснато и интернет гласуване, което приключва по регламент половин час преди началото на надпреварата. Предстои и изработване на каталог.

На въпрос защо често по подобен род конкурси аудиторията коментира, че избраната кралица на красотата не е най-красивата и често подгласничките и я превъзхождат по хубост, Мира Матеева отговори нещо любопитно. „Физическото изящество е комплексност. Професионално жури наблюдава девойките за няколко съществени неща – начина, по който те седят на сцена, излъчване, походка, самочувствие, увереност, бърза мисъл и ниво на интелигентност. Това е и причината коментарите по една-единствена снимка на публиката да не съвпадат понякога с реалния резултат. Модната агенция се стреми да открива потенциала дори на тези момичета, които преди конкурса не са имали опит. По време на подготовката за престижната надпревара те се обучават и целта е накрая, по време на самия  спектакъл-конкурс всички да изглеждат еднакво опитни, изящни и самоуверени.“

„Всяко начало е трудно, но упоритите постигат бързи и зашеметяващи резултати – каза още Матеева. - Ние работим с този конкурс от 2005 г., знаем, че в началото някои девойки са много плахи, но амбицията и желанието ги отвеждат до титлата. Ще ви кажа моята причина, моя мотив да се занимавам с тази дейност. Участничките са деца. А децата се възпитават.  По мое мнение младото поколение расте нехайно към нямащите, към тези, които не са имали късмет в живота. Считат, че всички благини им се полагат по подразбиране.  А не е така. Има деца без родители, има такива, които са родени с увреждания и са изоставени, за да растат в домове под грижите на служебни лица. Покрай организацията на този конкурс, преди и след него, ние водим момичетата в един от домовете за сираци във Варна.

Срещите с тези дечица преобръщат завинаги мирогледа на нашите участнички

Те преживяват покъртителна промяна и осъзнаване, които остават в тях завинаги и преобръщат мисленето им. Игрите, срещите с децата от дома ги променят из основи. През всичките тези години по пътя към Дома девойките са весели, закачливи, в приповдигнато настроение, а на връщане пътуваме в пълна тишина и с разплакани очи. Не само, че сме направили добро на децата, носейки им радост и подаръци, но и променяме отношението на тези млади дами. Именно заради тази мисия много ми се иска да се промени отношението на обществото към авторитетните конкурси за красота и да се погледне с ново око на тях. Защото, сигурна съм, колкото и тривиално да звучи: Красотата ще спаси света.“

„МИС ВАРНА“ е най-престижният конкурс за красота по Черноморието, а спечелилото момиче по традиция представя морската ни столица на националния конкурс „МИС БЪЛГАРИЯ“. През 2016 г. победителката в „Мис Варна“ - Габриела Кирова, спечели и титлата мис „България 2016“. През годините за мис „Варна“ са избирани едни от най-красивите варненки, а конкурсът се е превърнал в символ на красота и женственост.Тази година “Мис Варна 2018“ ще се проведе в зоната на пристанице Варна на 23 август.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна