IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
15:28 | 10 август 2018
Обновен: 07:18 | 15 април 2024

Международния ден на мързела отбелязваме днес

„Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа ”

По материала работи: Пламен Янков
Международния ден на мързела отбелязваме днес

Освен на готвачите, 10 август е Международен ден на мързела. Празникът датира от повече от столетие, но точната година не е отбелязана поради небрежността на първите честващи важната дата. Под датата 10 август е записано: „Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа ”.

 

 

 

По всяка вероятност смисълът на конкретен ден за мързелуване се корени някъде в опита да подтикне човекът да остане насаме със себе си, да преосмисли живота си и да направи преглед на несвършеното до момента. Макар че едва ли е нужно някой да го прави в специално нарочен ден на мързела.

 

 

В миналото мързелът е смятан за смъртен грях. Дори в Библията има текстове, посветени на него, като например: „Гладът на мързеливеца ще го убие, защото ръцете му отказват да работят”. Древните гърци са смятали мързела за сериозен порок. По-късно през вековете да мързелуват е считано за привилегия на богатите.


Мъжете и жените мързелуват по различен начин. Смята се, че силният пол е по-често и по-дълбоко засегнат от мързела и по-трудно излиза от това състояние. Професионалният мързел е състояние, при което човек не върши работата си, но е активен в свободното си време. Работодателите са съветвани да излекуват този мързел с няколко дни отпуск, смяна на работната обстановка или повишаване на мотивацията. Ако това не помогне, уволнението със сигурност ще излекува мързела.

 


Храната също може да предизвика мързел. Когато хапваме храни с висок гликемичен индекс, ние се чувстваме сънливи и отпуснати. Ако сте по-мързеливи от обикновено, това може да означава, че тялото ви се бори да се освободи от токсините. Това може да доведе до апатия и летаргия.

Коментари

Новини Варна