IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
19:35 | 13 август 2018
Обновен: 05:43 | 23 март 2024

Къдравата коса е добре да се мие веднъж седмично

Това съветват дерматолози

По материала работи: Ставри Таргов
Къдравата коса е добре да се мие веднъж седмично

 

Твърде честото измиване може да причини повече вреда отколкото, ако косата не се измива, смятат дерматолози. При по-често къпане косата може да се изсуши, накъса и начупи. Косата произвежда себум, който се отмива от шампоана, но той е необходим за здравината на косъма.

 

Себумът овлажнява косъма и създава защитна бариера между кожата и косата. Когато се мие по-често, косата се изсушава поради невъзможността да създаде защитен филм.

 

Къдравата коса е добре да се измива веднъж седмично, тъй като има повдигната кутикула, а това не позволява естествената влага да се задържа.
 
При мазен скалп, сърбеж и лющене може да има ежедневно измиване на косата.
Колкото по-гъста е косата и колкото по-малко е себумът, толкова по-малко шампоан е необходим. За да ускорите ефекта, приемайте повече вода, плодове и зеленчуци, защото колкото по-хидратирано е тялото, толкова по-хидратирана може да бъде косата.

 

Сухата коса налага по-рядко измиване. Косата става тънка и суха при липса на цинк в организма. Затова е препоръчително да се наблегне на осигуряването му чрез консумация на пълнозърнените продукти, ядки, семена и бобови култури. Мазнините от риба също възстановяват косата.

 

След измиване с шампоан използвайте балсам или маска за коса. Те са средства, които неутрализират шампоана и възстановяват защитния слой. Освен това те хидратират косата и запълват изгубените полезни вещества.
Всеки ден падат между 70 и 100 косъма, което е в нормални граници.

 

При по-голям косопад, e най-добре да се обърне повече внимание на грижата за косата. Възможно е някой от козметичните продукти да не ѝ понася.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна