IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:25 | 14 август 2018
Обновен: 18:31 | 10 април 2024

Престолонаследникът на Тайланд с благодарност към старозагорски математик

Участието на България в откритите първенства на Азия по математика датира от 2014 г.

По материала работи: Слав Велев
Снимка: "Дарик"

Престолонаследникът на Тайланд Супаб Прамой благодари на старозагорския математик Любомир Любенов за провеждането на откритото първенство на Азия по математика– AIMO 2018.

 

Участието на България в откритите първенства на Азия по математика датира от 2014 г., когато в качеството си на организатори на международния турнир „Математика без граници“   получихме покана от проф. Хенри Онг за участие на България за тази проява, припомня именитият старозагорски математик и коментира благодарствената грамота така: „Тя означава, че състезанието е много ценно за Азия. Старозагорските участия и успехи са високи, но съм сигурен, че занапред нашите деца ще се представят още по-впечатляващо, въпреки силната конкуренция”.

 

В Чънду (Китай) през 2014 г. нашата страна бе представена от ученици от Велико Търново, Димитровград, Кърджали, Пловдив, Раднево и София. В това издание на AIMO  Мирослав Маринов от Пловдив стана шампион на Азия по математика.

 

През 2016 г. в Хонг Конг единственият наш представител Михаил Михов от Стара Загора спечели бронзов медал.

 

Миналата година за втори път България имаше шампион на Азия – старозагорецът Теодор Танков спечели шампионската купа в Куала Лумпур (Малайзия). В състезанието участваха ученици от Бургас, Добрич, Стара Загора, Пловдив, Хасково и  София.

 

 

През 2018 г. в Банкок България спечели 12 медала – 5 златни и 7 сребърни.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна