IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
09:13 | 19 август 2018
Обновен: 05:53 | 23 март 2024

Храни, които борят рака

Учените са изследвали химично вещество, наречено индол-3-карбинол

По материала работи: Борис Проданов
Храни, които борят рака

Някои зеленчуци - включително зелето, броколите и къдравото зеле - могат да намалят значително риска от рак на червата.

 

Екип от института „Франсис Крик” откри, че противоракови химикали се произвеждат в човешкото тяло при разграждането на тези храни.
 

Подобно на кожата, повърхността на червата непрекъснато се възстановява. Този процес отнема четири до пет дни.

 

Но това постоянно обновяване трябва да бъде строго контролирано, в противен случай може да доведе до рак.

 

Учените са изследвали химично вещество, наречено индол-3-карбинол, което се получава при дъвченето на тези зеленчуци. Най-добре е те да са пресни или съвсем леко обработени топлинно.

 

Химикалът се модифицира от стомашната киселина, продължавайки пътуването си през храносмилателната система.

 

В долната част на червата той влияе върху поведението на стволовите клетки, които регенерират чревната обвивка и на имунните клетки, контролиращи възпаленията.

 

Изследването сочи, че диета с храни с високо съдържание на индол-3-карбинол, защитава от рак дори и тези, чиито гени носят много висок риск от заболяване и дори може да забави развитието на тумора.

vesti.bg

Коментари

Новини Варна