Орехите помагат срещу рака на гърдата
Ползите са особено важни при хората, генетично предразположени към коварното заболяване
Публикувана: 20 Aug 2018 | 19:49

Хапването на шепа орехи всеки ден помага за понижаването на риска от рак на гърдата с до 50%, показва ново американско изследване.
 
 
Ядките не само допринасят за по-малка опасност от развитие на рак. При страдащите от заболяването се отчитат по-малко на брой и размер тумори.
 
 
„Ползите са особено важни при хората, генетично предразположени към коварното заболяване. Успяхме да редуцираме риска от рак, дори при наличие на предварително съществуваща генетична мутация.”, казва Илейн Хардман, ръководител на изследването.
 
 
 
Орехите са богати на фибри, витамини от група В, витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли. Те съдържат цяла гама от микроелементи. Освен това, имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки.
 
 
Резултатите от изследването на Университета Маршал, Западна Вирджиния, показват, че по-високата консумация на орехи може да бъде не само част от здравословния начин на хранене, но и да намали риска от рак при бъдещите поколения.
 
 
Учените използват генетичен анализ, чрез който откриват, че хапването на орехи допринася за промяна в активността на множество гени, свързани с рак на гърдата.
 
 
 
Смята се, че хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са двата фактора, които представляват висок риск за развитие на ракови клетки. Затова орехите, обогатени с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, помагат в борбата срещу онкологични заболявания.
 
 
Съществуват и други изследвания, които доказват полезния ефект на ядките при рак на гърдата. Според изследователите фитостеролите, съдържащи се в орехите, се свързват с естрогенните рецептори, за да забавят растежа на рака на гърдата.
 
 
 
Според някои проучвания туморният растеж намалява, когато се увеличи консумацията на храна, богата на витамин Е.

Puls.bg

Коментари ( 0 )