IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
19:00 | 20 август 2018
Обновен: 09:32 | 13 април 2024

Разнообразното хранене е ключът за дълъг живот

Необходими ли са тогава мултивитамините?

По материала работи: Ставри Таргов
Разнообразното хранене е ключът за дълъг живот

Едва ли има човек, който да не е прибягвал до приема на мултивитамини като хранителна добавка. Днес те се предлагат под най-разнообразни форми, но наред с бума на производството и приложението им се засилват и спекулациите относно това доколко има смисъл от приема им.

 

За ролята на витамините и нуждата от постоянния им прием се говори още от 18-и век, когато са установени първите случаи на хроничен дефицит на витамин С при моряци и развиващия се в следствие на него скорбут. По това време се налага и тезата, че профилактичният прием на витамини като добавка към храната може да изиграе позитивна роля за превенция на различни заболявания.

 

С течение на времето се налага и схващането, че още по-позитивен ефект може да се постигне при комбиниране на всички витамини и едновременния им прием. Появяват се различните типове мултивитамини, познати ни и днес като хранителни добавки. На база на разширените си съвременни представи за ролята на витамините за здравето обаче учените считат, че приемът на мултивитамини често е ненужен. Те проследяват заключителните резултати от над 170 научни проучвания и отчитат, че приемът на мултивитамини не ни помага да живеем по-дълго.

 

Заключението на учените се базира на един неоспорим факт. Възможността, която днес имаме за разнообразно хранене, е напълно достатъчно условие за набавяне на всички необходими групи витамини, влизащи в стандартния състав на мултивитаминовите добавки. Такава възможност не е била налична по времето, когато тези продукти са разработвани за пръв път и те са били необходими. Ако се храним правилно и пълноценно, днес вече можем и без тях.

 

Учените подчертават точно тази особеност – разнообразното хранене е ключово условие за дълъг живот и здраве, дори без допълнителен прием на витамини.

 

Такъв все пак се налага при хора с наложени ограничение в храненето, които не им позволяват редовен и достатъчен прием на определени храни. В такива условия рискът от дефицит на важни витамини е реален и допълнителният им прием в никакъв случай не е излишен.

 

При липса на такива ограничаващи обстоятелства обаче спокойно можем да минем и без тези добавки, без от това да страдат перспективите ни за дълъг живот и добро здраве.

 

Фактът, че мултивитаминовите продукти са безвредни, не означава, че е нужно да ги приемаме, ако се храним пълноценно.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна