IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
18:05 | 27 август 2018
Обновен: 06:11 | 23 март 2024

Въздействието на стреса върху кожата

Започваме да се изчервяваме само от страх от изчервяване

По материала работи: Борис Проданов
Въздействието на стреса върху кожата

Радост, тъга, скръб, гняв - нашата кожа реагира на всяко събитие, което бележи живота ни. Какви кожни проблеми могат да бъдат избегнати чрез намаляване на стреса в живота?

 

Кожата е най-големият орган на нашето тяло, истински диригент между него и външния свят. Тя е като антена, предава всички сигнали, които идват отвътре, честно излъчвайки ги навън. Хващат ви в неудобна ситуация - ушите ви горят. Началникът ви отправя комплименти, бузите ви пламват. 

 

Кожата има много функции, които понякога дори не предполагаме - предпазва от инфекции и опасни патогени; предпазва от прегряване, хипотермия, дехидратация; променя температурата на тялото; премахва токсините; абсорбира светлината и я превръща в топлина.

 

Кожата прави всичко, за да ни предпази от външния свят - реагира на остро, студено, мокро и сухо, твърд и меко. И винаги сигнализира. 

 

Кожата и нервната система - като близнаци

Учените са установили, че всички процеси в организма се контролират от нервната система. А с кожата има много тясна връзка - в някои отношения те са братя близнаци. По време на ембрионалното развитие на всички части на нервната система, мозъка и гръбначния мозък, както и епидермиса, са от ектодерма - външния зародишен слой на ембриона. И този факт прави връзката им неразделна, те постоянно обменят съобщения.

 

Гъша кожа, зачервявания - те са резултат от процеси, които се контролират от нервната система. Пъпките и дразненето пък са реакция на хормоналната система, на хормона кортизол, който се произвежда под стрес.

 

Започваме да се изчервяваме само от страх от изчервяване

Изучаването на този сложен въпрос е науката за психодерматологията - наука, в коят се пресичат психиатрията и дерматологията. Тя изучава връзката между кожата и психичните заболявания, които се развиват едновременно при един човек. В много наблюдения учените са открили как стресът се отразява отрицателно на кожата: 

 

- При стрес намалява защитната функция на кожата

 

- Стресът може да бъде стимул за разпадане на пигментацията на кожата

 

- Стресът потиска образуването на кожните липиди, като по този начин нарушава своята защитна функция

 

Но това не е пълен списък на отражението на стреса при кожата.

 

Промяна на цвета на лицето

Стресът е доста всеобхватно понятие. То включва емоционален стрес и отрицателни въздействия на околната среда, на големи количества алкохол, прием на стероиди и дори злоупотреба с фитнес - всичко това се отразява на кожата на лицето и нейния цвят. По време на такива ситуации, заради хормоните на стреса, кръвоносните съдове и капиляри се свиват, прекъсва се пълния приток на кръв, хранителни вещества и минерали. Кръвта от лицето се "оттегля" и то става бледо и с кръгове под очите.

 

Подпухналост

Ако смятате, че подпухването на лицето възниква единствено поради любовта към солта и злоупотребата с течности през нощта - грешите. Друга причина е стрес. Когато не се решава дадена важна ситуация и стресът придобива "хроничен" статус, всичко изглежда тъжно. Освен подпухване, добавете липса на сън, лошо настроение и резултатът е виден - кожата дава явни признаци на преждевременно стареене. 

 

Загуба на тонус

Със сигурност сте забелязали, че в дни, когато нищо не върви, не изглеждаме по начина, който искаме. Кожата изглежда по-малко еластична, блясъкът в очите изчезва. Нищо изненадващо. По време на стрес надбъбречните жлези отделят стрес хормони: епинефрин, норепинефрин и кортизол. От една страна, те повишават кръвното налягане и нивото на кръвната захар, за да имаме достатъчно количество енергия, но от друга страна, такова нарушаване на микроциркулацията засяга кожата. Тя става вяла, защото влакната на съединителната тъкан не са готови да се свиват с обичайната интензивност. Под въздействието на тези процеси започват да се образуват бръчки, а овалът на лицето губи своето нормално очертание.

 

Неприятен руж

Човек може да развие психично заболяване - еритрофобия, започваме да се изчервяваме само от страх да не се изчервим. Хората с тази фобия се чувстват ужасно нещастни и болни. В такива мигове те се потят, усещат слабост. Учените знаят причината за това състояние - в кръвта има много кортизол и възпалителни невротрансмитери, което е съпоставимо при състояние на инфекция.

 

Чувствителност на кожата

Друго неудобство от стреса е повишаване на чувствителността и сухота на кожата. Този проблем е доста мащабен, но веднага щом изчезнат неприятните фактори, които са възбудили тази чувствителност - кожата се нормализира.

 

Козметични процедури и стрес

Много жени под влиянието на стрес решават да променят радикално живота си и например да направят първата сериозна козметична процедура. Бъдете внимателни, не бързайте! Известно е, че стресът подтиска процеса на регенерация на клетките и отслабва имунната система. Лечебният процес се забавя и могат да се развият нежелани последствия. Най-добре е да обръщате внимание на процедурите, свързани с приятните тактилни усещания, например масаж под всякаква форма: лице, грър, общи.

tialoto.bg

Коментари

Новини Варна