IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
16:28 | 12 септември 2018
Обновен: 09:21 | 15 април 2024

Деца излязоха на протест срещу зависимостта на родителите си от смартфони

„Играйте с нас, а не с телефона! Ние сме тук!”- са сред скандиранията на невръстните активисти (ВИДЕО)

По материала работи: Пламен Янков
Деца излязоха на протест срещу зависимостта на родителите си от смартфони

Употребата на смартфони в съвременния ни свят е толкова масова, че се говори за зависимост подобна на тази от наркотици, алкохол и други опиати. Със сигурност няма как да не отбележим, че развитието на ултра модерните технологии спомага за улеснението на живота ни, но наравно с това много от хората губят ценното си време в комуникация онлайн, вместо да го прекарват с най-близките си. Тези наши твърдения са доказани от британски психолози от Университета Дерби във Великобритания. Те заявяват, че зависимостта е не само факт, но и може да доведе до много по-сериозни здравословни проблеми.

 

Група деца от немския град Хамбург излязоха на протест срещу все по-голямата зависимост на родителите от техните смартфони, съобщава plovdivtown.com. Във видео, прикачено в статията, се забелязва организацията на децата, решили да се противопоставят на зависимостта на своите родители и да поискат полагащото им се време с тях.

 

Протестът на малчуганите е организиран от седемгодишния активист Емил, който заявява, че наистина би желал след демонстрацията хората да се погрижат да не отделят толкова време на смартфоните си. Емил и неговите връстнаци са организирали протест достоен за всяка една активистка организация с една едничка цел – да привлекат отново вниманието на възрастните към тях и важните неща в живота.

 

 

 

„Играйте с нас, а не с телефона! Ние сме тук!” са сред скандиранията на невръстните активисти. Тези детски думи са по-красноречиви и по-показателни от всичко друго, което ние бихме могли да кажем по темата. Както хиляди пъти сме повтаряли, децата са много по-умни и разбиращи от нас. За пореден път те го доказват. А на нас, порасналите, всичко знаещи възрастни, не ни остава нищо друго, освен да се поучим и вземем необходимите мерки за разрешаване на този проблем.

 

За да не звучим голословно ще ви представим малко статистика и дано тя е достатъчна, за да осъзнаем зависимостта си. Според данни от търговска фирма, защитаваща интересите на мобилните оператори по цял свят, около две трети от световното население използва смартфон, което се равнява на над 5 милиарда души. Телекомуникационният сектор се развива най-бързо в Европа, където над 86% от населението има смартфон. Следващите в списъка с най-бързо развиващите се страни са тези намиращи се в Северна Америка и Азия. Очаква се до края на десетилетието потребителите, използващи смартфони да достигнат до 5,7 милиарда души.

 

Всички тези статистики нямаше да бъдат плашещи, ако смартфоните не се превръщаха в заплаха за нормалната човешка комуникация. И ние, като активиста Емил, се надяваме, че всички ще се замислим и ще започнем да приемаме технологиите като устройства, с които да улесняваме живота си без да ставаме зависими от тях.

Коментари

Новини Варна