Рецепта на деня - РАТАТУЙ
Рататуй е лесно, вкусно и диетично ястие от традиционната френска кухня
Публикувана: 12 Sep 2018 | 13:33

Рататуй е лесно, вкусно и диетично ястие от традиционната френска кухня. Тайната на доброто ястие е в отделното готвене на зеленчуците в началото. Ето една изпробвана рецепта за рататуй на фурна:

 

Необходими продукти:

 

1 патладжан 

1 тиквичка 

1 глава лук 

2 бр. домати

2 сикилидки чесън

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. кориандър

4 с. л. зехтин

Черен пипер и сол на вкус

 

 

Начин на приготвяне:

 

Патладжанът  се реже на филики, които се осоляват и се оставят за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това кръгчетата се измиват и подсушават. Запържват се в сгорещения зехтин за около 2-3 минути. 

 

Тиквичката и лукът се нарязват на шайби и лека се посоляват.

 

Доматите се обелват и нарязват на кръгчета.

 

Пресованият чесън се задушава в зехтина за 1-2 минути.  Добавят се 100 мл топла вода и се разбърква. Овкусява се с куркумата и кориандъра и се оставя за около 3 минути.

 

В подходяща тавичка на дъното се излива соса. Върху него се подреждат с редуване всички  зеленчуци - патладжан, тиквичка, лук, домат. Поръсват се със зехтин  се покриват с  алуминиево фолио. Ястието се пече във фурна за около 20-30 минути на 200°C.

 

По желание готовото ястие се поръсва с пресен лук.

 

Черно море

 

Вижте още: 

Коментари ( 0 )