Рататуй е лесно, вкусно и диетично ястие от традиционната френска кухня. Тайната на доброто ястие е в отделното готвене на зеленчуците в началото. Ето една изпробвана рецепта за рататуй на фурна:
Необходими продукти:
1 патладжан
1 тиквичка
1 глава лук
2 бр. домати
2 сикилидки чесън
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър
4 с. л. зехтин
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се реже на филики, които се осоляват и се оставят за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това кръгчетата се измиват и подсушават. Запържват се в сгорещения зехтин за около 2-3 минути.
Тиквичката и лукът се нарязват на шайби и лека се посоляват.
Доматите се обелват и нарязват на кръгчета.
Пресованият чесън се задушава в зехтина за 1-2 минути. Добавят се 100 мл топла вода и се разбърква. Овкусява се с куркумата и кориандъра и се оставя за около 3 минути.
В подходяща тавичка на дъното се излива соса. Върху него се подреждат с редуване всички зеленчуци - патладжан, тиквичка, лук, домат. Поръсват се със зехтин се покриват с алуминиево фолио. Ястието се пече във фурна за около 20-30 минути на 200°C.
По желание готовото ястие се поръсва с пресен лук.
Черно море
Вижте още:
Коментари