IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
16:00 | 18 септември 2018
Обновен: 06:56 | 23 април 2024

Котките, които носят късмет (СНИМКИ)

Няма корабокруширал кораб, който вози котка-калико

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Ели Маринова

Наричат ги калико или Трицветни котки. Това не е порода, а вид украса при изящните животни. В много държави по света се смята, че носят щастие. В САЩ се счита, че ако имаш в дома си трицветна котка, това ще ти донесе много пари и късмет. В края на XIX век трицветните котки са били обявени за официален символ на късмета в Япония.

 

Вярвания и суеверия, свързани с трицветните котки има в културата на много страни.

 

Япония

През 2007 г. трицветна котка спасява железопътна гара в Япония от закриване. Гара Кинокава щяла да бъде затворена заради финансови проблеми. Но градската администрация назначила трицветна котка за началник станция и тя започнала да посреща пътниците. Така пътникопотокът на гарата се увеличил с почти 20 процента и не се наложило да я затворят. В Япония се продават статуетки на трицветни котки и те са предпочитан сувенир за подарък. Смята се, че такава статуетка не само носи късмет, но и пази дома от злини. В Япония не всеки може да си позволи да отглежда котка в дома си, затова статуетките играят ролята на утешение за любителите на мъркащи създания.

 

През 1602 г. японското правителство постановява всички котки калико да бъдат пуснати на свобода, за да спасят нивите от копринените буби и от гризачите. Купуването и продажбата на котки било незаконно по това време, така че японските калико стават предимно улични котки. Най-скъпите хетерохроматични калико са със сребърни или златни очи (всъщност синьо и кехлибарено жълто).

 

В японските ресторанти, магазини и обществени места има поставени фигури на трицветна котка с вдигната лапа. Смята се, че е талисман и носи късмет, щастие и пари.

 

Котките калико са особено почитани от японските моряци. Вярва се, че кораб с трицветна котка на борда пази от корабокрушения. Нещо повече, няма документиран случай на потънал кораб с котка калико на борда. Дори и днес има слухове, че можете да спечелите доста солидна сума, ако продадете на японски моряци трицветна котка.

 

В Италия се смята за голям късмет, ако чуете трицветна котка да киха. Ако пък в деня на сватбата булка чуе котка да киха, ще се радва на дълъг семеен живот. Японско поверие гласи, че трицветните котки носят най-много късмет на стопаните си. Подобно поверие има и в Канада.

 

В Съединените щати, например, те са получили прякора "парични котки" (money cat). Mюсюлманите вярват, че котките калико защитават жилището от пожар.

 

Котките, чиято козина е с три цвята, са почти винаги женски. Затова не е необходимо да се чудите какъв е полът на трицветното коте - едно на 2500 трицветни котета е мъжко, и в повечето случаи то не може да има поколение, което се дължи на особености в броя на хромозомите на животното. Генетиката на трицветните котки е повод за научни изследвания през четиридесетте години на миналия век. Така е установено, че трите цвята на козината на котката гарантират, че тя е женска. Женските имат две Х хромозоми, мъжките имат една Х и една Y хромозома. Генетичното кодиране за черен или оранжев цвят се намира в Х хромозомата, а кодирането на белия цвят е съвсем отделен ген.

 

Съществуват различни варианти на трицветната окраска - костенурков, който е съчетание от сиво, кафеникаво и черно, окраска с преобладаващ бял, черен или оранжев цвят, а също така със сив, кремов и червеникав.

 

Трицветните котки обикновено имат бяла козина с черни и оранжеви петна, На английски език тези котки се наричат Калико котка, "Калико котки", очевидно, защото необичайното им оцветяване наподобява ярко каликово платно. Холандското име на трицветната котка е свързано с тъканта, lapjeskat (пачуърк котка). Японското име "meke-no" е преведено като трикотажна котка.

 

Независимо дали вярвате, че калико котките носят късмет или не – важното е да обичате животинчето си, да се грижите за него и да му давате любов. В замяна то ще ви отговори със своята доза любов и привързаност. Колкото и егоистично да е животното от семейство котки.

Снимки авторът

Японската калико на Гара Кинокава. Снимка Japan today

Коментари

Новини Варна