IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
09:52 | 22 септември 2018
Обновен: 12:24 | 15 април 2024

Кога в Европа се слага край на дуелите?

Вижте любопитни факти за двубоите

По материала работи: Слав Велев
Кога в Европа се слага край на дуелите?

Европейската история на дуелите приключва чак през 1967, когато във Франция се води последният дуел. Германия ги забранява 30 години по-рано - по заповед на Хитлер, който бил бесен заради един дуел с фатален край.

 

В днешно време човек защитава своите чест и достойнство пред съда. А е имало времена, когато мъжете са се дуелирали, за да защитят репутацията си в двубой с противника, който ги е оскърбил или им е отнел любимата. И жени са водили дуели, в повечето случаи от ревност.

 

 

През 19 век дуелите са широко разпространено явление. Достатъчно е да споменем такива известни дуелисти като руския поет Александър Пушкин, германския политик и писател Фердинанд Ласал и сънародника му Хайнрих Хайне. През 20 век законодателството си поставя за цел да усмири страстите на потенциалните дуелисти и забранява дуелите. В Германия последният дуел се провежда през 1937 година, а последният двубой с шпаги в Европа е дуелът между двама френски депутати през 1967 година. Историята на тези дуели е толкова интересна, че си заслужава да бъде разказана.

 

 

 

Дуелът, който вбеси Хитлер

 

Участниците в дуела, който силно разгневява Хитлер, са неговите съмишленици Роланд Щрунк и Хорст Кручина. След края на Първата световна война служилият в австрийската армия Роланд Щрунк емигрира в Германия, където става известен военен репортер. Работи във вестник "Völkischer Beobachter", който е печатният орган на нацистката партия. Но в един момент започва да предполага, че жена му има любовна връзка с известния националсоциалист Хорст Кручина. Първоначално Кручина заема висок пост в Националсоциалистическия съюз на германските студенти, а по-късно става адютант на шефа на "Hitlerjugend" Балдур фон Ширах.

 

Роланд Щрунк и Хорст Кручина се дуелират с пистолети на 17 октомври 1937 година. Нито един от двамата не уцелва при първите два изстрела. Третият изстрел обаче се оказва фатален за Щрунк - ранен е в бедрото и умира няколко дни по-късно, въпреки че е опериран веднага след дуела. Когато научава за смъртта на Щрунк, Хитлер изпада в ярост и незабавно забранява всякаква форма на дуели в Германия. А Кручина се сбогува с кариерата си.

 

 

Дуел по френски

 

Французите Гастон Дефер и Рене Рибиер влизат в историята като последните европейци, които се дуелират с шпаги. Дуелът между голиста Рене Рибиер и шефа на фракцията на социалистите Гастон Дефер се провежда на 21 април 1967 година. Ден преди това, в хода на дебат във френския парламент, Дефер се обръща към Рибиер с думите "Млъкни бе, идиот!". Рене Рибиер настоява да получи извинение, но след като Гастон Дефер отказва, оскърбеният Рибиер го извиква на дуел. Независимо от факта, че по това време дуелите във Франция вече са забранени.

 

 

Дуелът се провежда в парк край Париж. Рибиер, на когото по това време му предстои женитба с любимата му, избира шпагите за оръжие на дуела. А в минутите преди началото на двубоя Дефер заявява, че възнамерява да рани съперника си на "най-уязвимото място", за да не може да изпълнява съпружеските си задължения.

 

 

Макар че е по-възрастен с цели 11 години, от самото начало на двубоя Дефер е определено по-добрият дуелист. Ранява противника си в ръката, но Рибиер не се предава - най-малкото поради факта, че на дуела присъстват и репортери, които усърдно заснимат всичко. След като Дефер ранява противника си втори път, секундантите прекратяват дуела. Любопитен факт е, че секундант на Рибиер е не кой да е, а Жан-Мари льо Пен, който по-късно става лидер на френските ултрадесни националисти. Рене Рибиер губи дуела, но раните не му пречат още на следващия ден да встъпи в брак с любимата си.

 

dariknews.bg

 

Коментари

Новини Варна