IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Живот
12:43 | 23 септември 2018
Обновен: 06:59 | 23 март 2024

6 грешки, които допускаме при миене на косата

Една проста хигиенна дейност може да увреди скалпа

По материала работи: Борис Проданов
6 грешки, които допускаме при миене на косата

Измиването на косата може да е нещо, което бихте направили и насън, но това не означава, че не изисква специални техники и внимание към някои често срещани грешки. Много хора не си дават сметка как всъщност една проста хигиенна дейност като миенето на косата може да доведе до нейното изтощение и до влошаване здравето на скалпа.

За да направите миенето на косата максимално полезно за косъма и неговия бърз растеж, избягвайте някои грешки, вредящи на косата.

 

 

Миене на косата без да е разресана 

Измиването и без това предполага разрошване и заплитане на кичурите. Спестете този стрес за косата ви и внимателно я срешете преди миене. Правилната техника е от долу нагоре, а не обратното. Когато решите от корените към върха, това спластява космите още повече и предизвиква ужасни възли. След измиването може дори да се наложи да отрежете тези възли.

 

Не взимате предвид вида на водата 

Трудно е да предвидите това, освен ако тепърва не купувате жилище и не подберете район с подходяща и щадяща косата и кожата вода. Въпреки това е важно да се отбележи, че твърдата вода уврежда силно косъма и може да причини неговото накъсване, начупване, дехидратиране, дори раздразнения на скалпа.

 

Употреба на гореща вода 

Твърде топлата или гореща вода е пагубна за косата, защото тя прави косъма податлив на увреждания и отнема влагата в него. Високата температура на водата е вредна и защото отстранява полезните естествени масла на скалпа, овлажняващи косъма.


Употреба на определени химически вещества в козметиката 

Много химикали в индустрията са вредни, въпреки че са позволени за употреба. Едни от най-пагубните за косата са сулфатите. Винаги четете етикетите преди да купите шампоан. Задължително избягвайте употребата на продукти, съдържащи натриев лаурил сулфат (SLS), който уврежда косата, кожата, води до повишен риск от хормонални проблеми и рак.

 

Не взимате предвид типа на косата си

Изборът на шампоан трябва да е съобразен и с типа на косата ви. Така ще я дарите с най-подходящата за вас грижа без увреждане.

 

Използвате грешна техника за сапунисване и втриване 

Ако след миене косата ви е толкова заплетена, че четката се чупи в нея, техниката ви е погрешна. Вместо да увивате хаотично напосоки косата си, когато я намажете с шампоан, втривайте само с върха на пръстите без да усуквате кичурите във всички посоки. Наблегнете на скалпа, а не на краищата.

 

аз-жената.бг

Коментари

Новини Варна