IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
12:00 | 24 септември 2018
Обновен: 16:54 | 17 април 2024

10 стъпки за по-добро здраве и по-добър живот

Изпийте голяма чаша топла вода веднага след събуждане

По материала работи: Юлиян Атанасов
10 стъпки за по-добро здраве и по-добър живот

Кога и как ще остареем, дали ще се радваме на добро здраве до късна възраст, ще можем ли да сме активни и независими на старини? Тези въпроси обикновено зачестяват с напредването на годините. Нашата младост и дълголетие продължават дотогава, докато клетките ни се обновяват и се създават нови, млади клетки. А дегенеративните изменения настъпват, когато този процес се прекрати. Именно върху търсенето на виновника за „началото на края” работи молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн, която получава и Нобелова награда за откритието си. А то е за ролята на теломерите – ДНК-сегменти, които помагат на клетките да се делят. Тяхното скъсяване и увреждане стартира и процесите на остаряване, гласи теорията на д-р Блекбърн. Добрата новина тук е, че остаряването е процес, който може не само да се ускори, но може и да се забави. И кога и как ще се случи това зависи от нас самите и от здравето на нашите клетки. Ето как малки, но ефективни промени в ежедневните ни навици, могат да ни осигурят повече години здраве, жизненост и красота.

 

1. Изпийте голяма чаша топла вода веднага след събуждане

 

70% от тялото ни се състои от вода и тя е ключова за правилното осъщестяване на клетъчните процеси. Освен това пиенето на вода рано сутрин на гладно помага за пречистването на тялото от токсини, подобрява обмяната на веществата и работата на храносмилателната система. Дехидратацията е една от основните причини за преждевременна поява на бръчки. Пийте достатъчно вода през целия ден и ще се радвате на по-здрава и свежа кожа.

 

2. Пишете ежедневно

 

Ако пишете поне 50 думи дневно, забавяте остаряването на мозъка. Упражняването му помага за по-бавно отслабване на познавателните функции и е най-добрият начин за намаляване на риска от деменция.

 

3. Монтирайте на вратата на дневната лост за набиране

 

Може да се окажете учудени от многобройните ползи за вас, ако при всяко минаване край лоста, правите по няколко бързи набирания. Кратките, редовни физически натоварвания помагат за намаляване на нивата на стреса. Мускулите на гърба и ръцете укрепват, а в същото време намаляват напрежението и схващанията в зоната на врата и раменете. Позата на тялото също се подобрява, а с това се запазва по-дълго и младежкия вид.

 

4. Ежедневно правете планк (поза дъска)

 

Освен набирането на лост, всеки ден по няколко минути практикувайте планк. Това елементарно и лесно за изпълнение упражнение носи много позитиви. Сигурно сте чували древната китайска поговорка: „Всеки човек е толкова млад, колкото е млад неговият гръбнак”. Тъй като поза „дъска” натоварва мускулите в областта на корема, тя спомага за регулирането на правилната позиция на гръбнака и таза и ограничава риска от поява на проблеми с кръста. Подобрява стойката и гъвкавостта и не на последно място – помага за регулирането на теглото.

 

5. Дишайте дълбоко (осъзнато) няколко пъти в течение на деня

 

Повечето хора, без дори да осъзнават, дишат плитко, използвайки само горната част на гръдния кош, което не е препоръчително за организма. Този начин на дишане сигнализира на тялото, че сме под стрес и води до акумулиране на напрежение и умора. Затова осъзнато, няколко пъти през деня, практикувайте дълбоко, диафрагмено дишане, с бавно и спокойно поемане на въздуха от диафрагмата. Това спомага за освобождаването на повече ендорфини и съответно намалява мускулното напрежение и чувството на тревожност. Повишава се усещането за сила и енергия, активира се парасимпатиковата нервна система, подобрява се и работата на имунната система.

 

6. Хапвайте повече алкални храни за намаляване на киселиността

 

Докато сме млади, не се замисляме пред какви предизвикателства изправяме тялото си с неправилния си режим на живот и хранене. Но с възрастта организмът вече не успява да компенсира и започват проблемите с натрупване на излишни килограми, повишаване на кръвната захар, инсулинова резистентност, повишен холестерол, сърдечносъдови проблеми и др. Всички тези състояния имат пряка връзка с повишената киселинност на тъканите. Затова следете ежедневно в менюто ви да има достатъчно алкализиращи храни: лимон, краставици, спанак, броколи, марули и др.

 

7. Заменете печеното на скара месо

 

По-рядко използвайте скарата и тигана за приготвянето на месо. Проучвания показват повишен риск от канцерогенни заболявания при по-честа консумация на месо, приготвено по този начин. Затова предпочитайте да го задушавате на бавен огън, а доброто му мариноване преди това е от допълнителна полза за здравето.

 

8. Ходете пеша колкото се може по-често

 

Установено е, че ходенето като вид физическа активност също помага за ограничаване на риска от поява на ранна деменция. То увеличава притока на кислород до тъканите, подобрява храносмилателната дейност, спомага за по-стабилна нервна система, намалява загубата на костна маса с възрастта и нарушенията в опорно-двигателната система. 30 минути ходене всеки ден може да си набавите, ако спрете да ползвате асансьор, излизате по-често на разходка с приятели, паркирате по-далеч от работа или си вземете си куче за домашен любимец.

 

9. Попълнете минералните резерви на тялото

Всички болести, без изключение, започват от „разболяване” на клетките на тялото, които могат да изпаднат в дисбаланс по различни причини: интоксикация, неправилно хранене, дефицит на минерали. Излагането на хроничен стрес, напрегната, интензивна работа, чест прием на медикаменти, навлизане в пубертета, бременност или кърмене - всички те са рискови моменти за изчерпване на минералните запаси на организма. За да бъдат възстановени те, Шуслеровите терапевти препоръчват схема за пълна реминерализация с Шуслерови соли: понеделник - №8, №9, №10; вторник - №3 (сутрин, обед и вечер), сряда - №4, №5, №6; четвъртък - №7 (сутрин, обед и вечер); петък - №1, №2, №12; събота - №11 (сутрин, обед и вечер). Приемът е по 5 табл. от всяка сол. Този курс помага да се поддържа профилактично минералният баланс на организма, като може да се прави по 2 седмици 2 пъти в годината.

 

10. Бъдете оптимисти и се усмихвайте повече

 

Всички негативни емоции, които преживяваме в ежедневието, произвеждат стресови хормони, а те неминуемо ускоряват процесите на дегенерация. Трудно можем да променим съвременните условия на живот, но можем да се постараем да регулираме това как подходждаме към стресовите ситуации и как се възстановяваме, когато сме изложени на хроничен стрес.

 

puls.bg

Четете още: Как да надникнете зад маската на лицемера

Коментари

Новини Варна