IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:23 | 3 октомври 2018
Обновен: 14:23 | 28 април 2024

Най-красивите плажове в света са в Бора-Бора

Лукс и райска природа посрещат туристите

По материала работи: Пламен Янков
Най-красивите плажове в света са в Бора-Бора

Бора-Бора се смята за най-романтичното и райско кътче в света. Притежава толкова красива природа, че посетителите остават без думи, когато го зърнат за първи път. Тук са, без никакво съмнение, най-красивите плажове. В случая с Бора-Бора природата е създала един неповторим шедьовър. Мястото е наистина вълшебно, с неописуема природна красота. Тропическа растителност от палми и хибискуси, ситен като прашец златист пясък и синя, синя лагуна, изпъстрена с риби и корали – това е, което може да се види на острова. Ако продължим в същия дух – той е природен шедьовър. Бора-Бора е вулканичен остров, част от архипелага Дружествени острови във Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и бариерен риф. В центъра му има угаснал вулкан с два върха – Пахиа и Отеману (с височина 727 м). 

 

ГОСТИТЕ ОТСЯДАТ ПРЕДИМНО В МАЛКИ ТАИТЯНСКИ КЪЩИЧКИ, разположени сред водите на лагуната.

 

 

На местния таитянски език името е Пора-Пора, 

което означава "роден първи". Според легендите върховният бог Таароа е "уловил" с въдица първо този остров от водите на Тихия океан, затова и е наречен така. Когато капитан Кук за първи път научава от таитяните за острова, той погрешно чува "п" вместо "б", въпреки че в таитянския език звукът "б" не съществува. Столицата на Френска Полинезия се намира на около 250 км югоизточно от тук. Макар че е в западното полукълбо, всъщност Бора-Бора се намира много по-близо до Австралия и Азия, отколкото до Северна и Южна Америка. Територията на този остров възлиза на около 29 кв.км.

 

РУМСЪРВИЗ ПО СТАИТЕ с кану и екзотичен стил.

 

 

Местното население е около 9000 души

и се издържа главно от туризма. Бора-Бора е смятан за място за луксозен туризъм. И пътуването, и престоят тук са скъпи, но пък условията – от високо качество. Вариантите за пътуване със самолет са два – през Америка, т.е. на запад, и през Япония или Австралия (на изток), които са почти двойно по-скъпи. Цената за настаняване на ден е между 800 и 1000 долара в най-луксозните хотели и комплекси, предлагани от български туроператори. Цените на вилите на кокили с две спални могат да достигнат и до 3000 или 5000 долара на ден в зависимост от сезона. Повечето комплекси са в океана, на малки островчета, и до тях се стига с лодка.

 

АТРАКЦИЯ ВЪВ ВОДАТА: може да се поплува в компанията и на риби.

 

 

Туризмът осигурява много добър жизнен стандарт

на местното население. Бора-Бора е реномиран курортен остров и тук идват главно посетители с висок стандарт на живот. От една страна, едно пътуване до Бора-Бора се оскъпява от транспорта, тъй като този остров се намира на един от най-откъснатите и отдалечени краища на планетата. От друга страна, самото настаняване е на много високо ниво. Тук гостите отсядат предимно в малки таитянски къщички, разположени сред водите на лагуната. До къщичките се достига по малък кей. Техните покриви са покрити с камъш и са съвсем традиционни на пръв поглед. Но след автентично изглеждащата фасада гостите откриват изключителен лукс.

 

ВОДНИТЕ СПОРТОВЕ СЕ ПОЛЗВАТ с особена популярност сред гостите.

 

 

Най-добрият период за пътуване до Бора-Бора

е винаги, когато имате възможност, тъй като местният климат е великолепен. И все пак от май до октомври времето е малко по-сухо и слънчево. На остров Бора-Бора няма урагани, тъй като островът е далеч от пътя на ураганите, вилнеещи в южните части на Тихия океан. Валежите обикновено са краткотрайни и интензивни и скоро слънцето отново прокарва лъчите си през облаците. Смятаното за най-романтично и райско кътче в света се простира на площ от 29 кв.км и може да се обиколи за час с кола. На острова няма градски транспорт, освен един туристически автобус, но може да се наеме миниавтомобил, бъги или велосипед.

 

ПЛАЖОВЕТЕ В БОРА-БОРА са признати за най-прекрасни на планетата.
 

 

 

Най-голямото богатство е лагуната,

предлагаща всевъзможни забавления за туристите. Там те могат да практикуват всякакви видове водни спортове, но най-голямото и неповторимо предизвикателство е подводната разходка, предоставяща възможност за хранене на акули и скатове. Местните агенции предлагат разходка с малки лодки през лагуната директно към бариерния риф, в който има идеални условия за развитие и растеж на корали и други екзотични морски обитатели. Първоначално пътешествието не се различава от подобните по цял свят, но когато ентусиастите свикнат с красотата на подводния рай, придружаващите ги професионални водолази ги съпровождат до местообитанието на черноперите акули. За тези, които никога не са плували с акули, това е наистина сериозен шок, но страхът от морските хищници не си струва. Черноперите акули са напълно безвредни, като в цялата история на Бора-Бора няма случай на нападение срещу хора. 

 

КОЙ БИ СЕ ДОСЕТИЛ, ЧЕ АЕРОПОРТЪТ може да е изграден изцяло в местен стил?

 

 

 

На острова е имало военна база на САЩ, 

но след като тя била закрита през 1946 г., голяма част от американците останали тук за постоянно, тъй като наистина били поразени от невъобразимата красота на местната природа. Оръдията така и не са били използвани. Може да се видят на хълма Матира пойнт (където е и един от най-популярните плажове), пристанище Фарепити (на 2 км от Вайтапе), а също и на Терея пойнт и Фитиу пойнт. Атракция за туристите са и фермите за ванилия и перли. В тях можете с голи ръце да извадите перла от жива мида и да видите как растат ваниловите шушулки. Тук се добиват редките и скъпи черни таитянски перли. 

 

ОРЪДИЯТА ОТ СТАРАТА АМЕРИКАНСКА БАЗА отдавна са място за селфита.

 

 

 

За влизане не е необходима виза,

тъй като тя е френско владение. При маршрут през САЩ обаче се изисква виза, въпреки че се преминава транзитно. Местната валута е полинезийски франк (XPF), но свободно може да се пазарува както в долари, така и в евро. Основните езици на острова са френски и таитянски, но заради сериозното развитие на туризма повечето местни говорят и английски.
Водата е годна за консумация, но за всеки случай се препоръчва да избирате бутилирана минерална вода. На острова няма и болница, а най-близките здравни заведения са на съседните острови.

 

СВАТБА НА АТОЛА: романтичният миг се помни цял живот.

 

 

 

Коментари

Новини Варна