IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:21 | 10 октомври 2018
Обновен: 01:44 | 15 април 2024

Градове на вода: Островите Уитсъндей – на гости на плажове с галещ ситен пясък

Тук ще видите красотата на австралийската природа

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: Островите Уитсъндей – на гости на плажове с галещ ситен пясък

 

Уитсъндей Айлъндс е малък и изключително красив архипелаг. Той е едно от най-прелестните и екзотични кътчета в Австралия. Бил е част от континенталната суша, но с повишаването на нивото на Световния океан постепенно се отделил от останалата част на континента. Островите имат хълмист релеф. Някои от тях са безлюдни. Главен център на архипелага е остров Хамилтън. Тук се намира летището.

 

Уитсъндей Айлънд обаче е любим

остров на туристите с лагуните си с прозрачна и топла вода, километричните бели плажове с галещ ситен пясък и островната вътрешност с мек хълмист изглед, сбъдната мечта за посетителите. Той приютява световноизвестния плаж Уайт Хевън Бийч, който е носител на приза “Най-екологично чист плаж в света”. Тръгвайки към този плаж, по-добре оставете любимото си домашно куче вкъщи, тъй като там домашни животинки не се допускат. Също така на пушачите, колкото и страстни да са те, не им е позволено да пушат в рамките на Уайт Хевън Бийч, т.е., това е истински рай за непушачите. В концепцията за екологично чист плаж тук влиза и липсата на каквито и да е хотели, бунгала, навеси, къщи и други застроявания.

ПЛАЖОВЕТЕ ПО ОСТРОВИТЕ Уитсъндей са особено романтични.

 

 

 

Туристите отсядат на съседните острови,

най-често на остров Хамилтън, откъдето наемат лодка или яхта за посещение на Уайт Хевън Бийч. Чистота, необремененост, безбрежна широта от син океан и небе, зелена тропическа растителност, въздух, който се диша с пълни гърди и ухае на море, ето това е екологично чисто! Не само плажът, но и цялата местност са обявени за национален парк, носещ името Национален парк „Уитсъндей Айлъндс“. Липсата на големи вълни и целогодишно приятното време тук са естествено осигурени от защитата на Големия бариерен риф, който възпира океанските бури. Архипелагът Уитсъндей Айлъндс е разположен на 920 км северозападно от Бризбейн, който е удобна изходна точка за това пътуване, тъй като разполага с голямо международно летище

 

 

НЕПОВТОРИМАТА ПРИРОДА И ПЯСЪК привличат като магнит туристите.

 

 

ЗА ГОСТИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ всякакви забавления на вода.

 

 

 

 

Островчетата притежават изумителна природа,

 

покрити са с екзотична тропическа растителност. Споменатият Уайт Хевън бийч например е разположен в източната част на най-големия остров и е може би най-красив от всички. С белия си кварцов пясък и кристални води той е истински рай за любителите на екзотиката. Това е място, на което всеки може да се усамоти. Плажовете на този остров никога не са претрупани от туристи. Бреговата линия на Уитсъндей Айлънд е доста разчленена и освен по-големия Уайт Хевън бийч има множество по-малки бели плажчета, разположени в очарователни малки заливчета.

 

ПОДВОДНИТЕ АТРАКЦИИ са предпочитани от мнозина.

 

Във водите около острова можете да откриете

множество великолепни коралови рифове. Известно е, че Куинсланд е едно от местата с най-красивите рифове на планетата, така че за любителите на гмуркането това може да се окаже сбъдната мечта. Заради ослепително красивата си природа островите са  обявени за национален парк. На някои от тях има великолепни малки хотелчета, което ги прави отлично място за екотуризъм. На малки групи организирани туристи се разрешава да опънат палатки за през нощта. Много компании организират турове до плажа с начална точка Еърли Бийч, Шут Харбър и о. Хамилтън.

 

И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЯХТИ, КОИТО УКРАСЯВАТ крайбрежието на Уитсъндей Айлъндс ведно със заведенията по алеята.

 

МНОГОБРОЙНИТЕ ФЕСТИВАЛИ, които гостуват на архипелага, предлагат емоции и вечер.

 

Климатът на архипелага е топъл тропичен

с океански характеристики. Температурите през деня са високи през цялата година, като варират между 23 и 30 градуса. Нощите са топли с температури обикновено над 18°C през цялата година. През лятото падат по-голяма част от валежите – до около 250 мм. Зимата е по-суха и по-слънчева с валежи между 10 и 20 мм. Нуждаете се единствено от тънки летни дрехи, независимо през коя част от годината пътувате. Връхната дреха е по избор, но все пак 23°C през най-студения месец в годината говори достатъчно красноречиво. Най-доброто време за туризъм на островите Уитсъндей е зимата, когато не е прекалено топло или влажно. Като най-приятни се славят месеците юли, август и септември.

 

По материала работи: Борис Проданов

Коментари

Новини Варна