IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
19:16 | 14 октомври 2018
Обновен: 13:01 | 15 април 2024

Пиенето на кафе всеки ден гони цирозата на черния дроб

Умерената консумация може да понижи с 44% риска от смърт заради болестта

По материала работи: Ставри Таргов
Пиенето на кафе всеки ден гони цирозата на черния дроб

Приемането на кафе всеки ден е свързано с намаляване на риска от цироза на черния дроб. Изследванията показват, че умерената консумация на кафе може да понижи с 44% риска от смърт заради болестта.

 

Учените обясняват, че кафето притежава биологично активни съставки, които имат противовъзпалителни свойства. Някои от тях са хлорогенна киселина, кахеол и кафестол. Те имат способността да защитават от цироза на черния дроб.

 

Не са напълно ясни точните механизми, с които кафето успява да предотврати заболяването, но има някои теории. Една от тях е, че параксантинът, един от основните метаболити на кофеина, потиска растежа на съединителната тъкан, а това може да забави развитието на цирозата, чернодробната фиброза, но и на рака на черния дроб.

 

Специалисти твърдят, че има и други проучвания с над 430 000 участници, при които е открито, че умерената консумация на кафе е свързана със значително намаляване на развиващата се цироза и най-вече при тези хора, които преяждат или пият често алкохол.

 

Кафето е лесно достъпно за всеки и без значение дали е филтрирано, мигновено или еспресо, може да забави прогресията на чернодробното заболяване.

 

Цирозата или хронично чернодробно заболяване е една от най-честите причини в Америка за фатален край, като над 30 000 души умират всяка година от него. Според скорошно изследване приблизително 0,27% от американците имат развита чернодробна цироза, а 69% от тях дори не знаят, че имат това заболяване. Чернодробната цироза може да бъде фатална, защото повишава риска от чернодробна недостатъчност и рак.

 

Цирозата се появява заради увреждане на черния дроб. Тя може да се образува в резултат от дългосрочна консумация на алкохол, неалкохолна мастна чернодробна болест, лекарства, вируси като хепатит В и С, както и други.
Въпреки че обикновено протича без симптоми, цирозата може да причини слабост, умора, жълтеница и загуба на апетит.

 

Когато черният дроб е „ранен”, той се опитва да се възстанови, но в процеса на регенерация се формират белези, които затрудняват функциите му. Ако заболяването се открие навреме, увреждането на черния дроб може да се предотврати.

 

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна