IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
14:53 | 15 октомври 2018
Обновен: 07:44 | 23 март 2024

Учени: Консумацията на домати удължава живота

Та съдържат значителни количества полезни минерали, микроелементи и витамини

По материала работи: Слав Велев
Учени: Консумацията на домати удължава живота

Ежедневната консумация на домати спомага за удължаване продължителността на човешкия живот. Учените са изследвали най-популярните зеленчуци и са установили, че именно доматите са най-полезните сред тях. Та съдържат значителни количества полезни минерали, микроелементи и витамини, особено A и C, които укрепват имунната система.Веществата в доматите позволяват да бъде забавен процесът на стареене на клетките. В същото време чери доматите са изключително богати на бета каротин, който е изключително полезен за зрението.

 

Учените са отделили специално внимание и на сушените домати. Установено е, че приготвени по този начин, концентрацията на антиоксиданта ликопен се увеличава неколкократно в сравнение с пресния вариант на зеленчука. Това вещество защитава организма от появата на ракови клетки и оказва положително въздействие върху работата на белите дробове, панкреаса, стомаха и млечните жлези.Повече от 26 изследвания са доказали, че доматите намаляват риска от появата на рак на простатата, който е на второ място по разпространение на онкологичните заболявания сред мъжете.Безспорните многобройни ползи от доматите карат специалистите горещо да препоръчат ежедневната им консумация.

 

agrozona.bg

Четете още: Пиле с моркови и праз лук

 

Коментари

Новини Варна