IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:04 | 17 октомври 2018
Обновен: 06:30 | 21 април 2024

Нов прочит в историята на кучетата

Съвременните кучета са доста по-различни от кучетата, които са отглеждали древните

По материала работи: Пламен Янков
снимка: BBC

Кучетата изиграват изключително важна роля в историята на човечеството. Те са опитомени преди хилядолетия, когато първобитните хора започват да се занимават със земеделие. Тъй като първите земеделски общества се формират в  Близкия изток, първите одомашени  животни като кучета, овце и кози, се срещат именно там, казват учени.

 

Съвременните ДНК изследвания запълват някои от неизвестните досега представи за еволюцията на вълците, превърнали се в кучетата, които към днешна дата имат хиляди разновидности.

 

Земеделската общност се формира за първи път в района на плодородния полумесец в Близкия изток. Това включва части от териториите на съвременен Ирак, Сирия, Ливан, Йордания, Израел и Египет. Преди хилядолетия, живеещите там като ловци-събирачи хора, започват да усядат и да култивират диви дотогава култури като пшеница, ечемик, грах и леща.

 

Освен земеделието, първобитните започват и опитомяването на животни като диви овце, крави и прасета. Преди около 9 000 години те започват миграции към Европа и Азия, пренасяйки своите знания в отглеждането на растения и животни.

 

Новата студия на списание Biology letter, Dogs accompanied humans during the Neolithic expansion into Europe, разкрива пътя на еволюция и преселения на най-добрия приятел на човека. Доказателствата, че кучетата са мигрирали заедно с хората,  идват от ДНК, извлечена от кучешки останки, открити в археологически обекти по територията на Европа и Азия.

 

"Нашето проучване показва, че кучетата и хората имат една преплетена история - кучетата следват хората по време на миграцията им в цяла Европа", каза д-р Морган Оливър от университета Рен във Франция. "В своето изследване показваме, че кучетата и хората  са наистина свързани“, добавя още той

 

Когато кучетата достигат до Европа, те се смесват с близките до тях животински видове, които са били на континента. Така те започват еволюцията си и се превръщат в кучетата, които познаваме. Процесът им на еволюция  обаче продължава и днес. Съвременните кучета, без значение от своите размери и породи, са доста по-различни от кучетата, които са отглеждали древните по време на своите пътувания.

 

Източник: BBC


Превод от английски: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна