IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
15:43 | 17 октомври 2018
Обновен: 16:15 | 15 април 2024

Целувката укрепва имунната система и ни прави щастливи

Факти, които определено ще ви харесат

По материала работи: Пламен Янков
Целувката укрепва имунната система и ни прави щастливи

Целувката е не само приятна, но и полезна за здравето. За някои нейни свойства ние дори не подозираме. В някои страни не е обичайно да се целуваш, в други се смята за неприлично, а в трети тя се изразява чрез допир на носовете.

 

А всъщност целувката е магическо средство за здраве и красота, пише Womanday, цитиран от tialoto.bg. Ето 17 факта за нея, някои от които със сигурност ще ви изненадат.

 

Защита от кариес

Какво да правим след хранене? Мислите ли, че е достатъчно да си измиете зъбите? Хигиената, разбира се, е много важна. Но и целувката помага. Оказва се, че любимият човек не само ви дава нежност, но също така помага да се нормализира киселинността в устната кухина. Така че ако се целувате след обяд или вечеря, можете да намалите риска от кариес.

 

Тренировка на сърцето

Една страстна целувка ускорява ритъма на сърцето, пулсът се качва над 100 удара в минута. Да, не спортувате в момента на целувката, а просто се наслаждавате. Но това е добра тренировка за сърдечния мускул.

 

Активира кръвния поток

В допълнение към ускоряването на пулса и дишането става по-бързо – целуването ни кара да правим три пъти повече вдишвания в минута. В резултат на това се активира кръвният поток, което означава, че органите и тъканите се снабдяват по-добре с кислород. Това има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, белите дробове, стомаха, червата...

 

Нормализира кръвното налягане

На пръв поглед всичко е просто – кръвният поток се активизира, налягането се повишава леко. Тонусът ни също се покачва. Но това означава ли, че целувките са противопоказни за хора с високо кръвно налягане? Не, изобщо! Целувките създават необходимия баланс между напрежение и релакс. Що се отнася до кръвното налягане – в този случай то се стреми към нормалните стойности.

 

Дарява радост

В буквалния смисъл на думата. Целувката стимулира производството на ендорфин, известен още като хормонът на радостта.

 

Прави ни щастливи

Активира се още един важен хормон – окситоцин. Той е „виновен“ за това да се чувстваме привързани към някого. Освен това помага да се отървем от стреса и да се чувстваме щастливи. Дългите и искрени целувки са рецепта за щастие.

 

Укрепва имунната система

Целувката е израз не само на най-силните емоции, но с нея разменяме и бактерии. И в това няма нищо опасно. Приблизително една пета от нашата колекция от бактерии е индивидуална, а това кара тялото на партньора да произвежда антитела. А това повишава имунитета и активизира защитните свойства на тялото.

 

Помага при отслабване

Едноминутна целувка изгаря 26 калории. Само за сравнение – с една минута бързо ходене горим около 4-5 калории. Оказва се, че страстта и стройната фигура вървят заедно.

 

Спасява ни от бръчки

Целувката с език е истински лек срещу стареенето. Това е вид лицева гимнастика, включваща десетки мускули. Благодарение на нея се повишава тонусът на кожата, а фините бръчки се изглаждат.

 

Прави ни млади

Всъщност целувката действа не само срещу бръчките, но и на общия тонус на тялото. Когато сте влюбени и се целувате често, кожата ви става мека и кадифена, акнето и сухотата на кожата се отстраняват сами. Без скъпи средства и хапчета изглеждате и се чувствате по-млади.

 

Освобождава ни от стреса

В резултат на целувката производството на стресовите и тревожни хормони, които могат да окажат негативно влияние върху тялото, се забавя. А те провокират безсъние, високо кръвно налягане и нарушават производството на инсулин. Целувайки се, ние не мислим за химическите процеси, които се случват в нашето тяло, но в тези моменти и дълго време след тях ние се чувстваме защитени и спокойни.

 

Прави трудния ден по-лек

Тези, които страдат от главоболие, трябва да опитат в тези трудни моменти да не отказват целувки от партньора. Да, може и да не ви е до това, но нежността, ласките и целувките могат да направят чудеса. Ще се изненадате, че главоболието и раздразнението ако не изчезнат – със сигурност ще намалеят.

 

Стабилизира емоционалните реакции

Ако имате често промяна на настроението и емоционални изблици, едно от най-ефективните средства за вас е целувката. Това не означава, че трябва да се целувате точно в момента, в който сте готови да избухнете. Целувайте, когато искате, и ще видите, че ще намалеят случаите, в които състоянието ви ще се мята на различни посоки.

 

Нормализира ендокринната система

Стимулирането на нервните окончания на устните по време на целувка има благоприятен ефект върху производството на собствените ни хормони. По-специално, подобрява дейността на панкреаса и надбъбречните жлези.

 

Увеличава либидото

Страстните мъже имат изобилие от тестостерон и те са готови да го споделят. По-точно това се случва само по себе си с целувката. Тестостеронът, проникващ в женското тяло през лигавицата на устата, увеличава както желанието, така и привлекателността на партньора.

 

Подсказва дали вашият партньор е подходящ за вас

Първата истинска целувка може да разкаже много за това дали да продължите да изграждате отношения с този партньор. Вкус, мирис, реакция на рецепторите – всичко това са канали на „химията“, която или възниква между двама души, или не. Слушайте вътрешния си глас, това е много важен обмен на биологична информация, която може да ви спести грешки и да ви помогне да намерите вашата любов.

 

Удължава живота

Съгласете се, дълголетието като „страничен ефект“ на приятно занимание е чудесен бонус. През 80-те години на миналия век се провежда проучване, което показва, че целувките удължават живота. Освен това мъжете, които целуват съпругата си всяка сутрин, попадат по-рядко в стресови ситуации.

Коментари

Новини Варна