IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:55 | 18 октомври 2018
Обновен: 07:54 | 21 април 2024

Изригването на Везувий вероятно е било по-късно

Векове наред историците са мнение, че градът е унищожен на 24 август 79 година от новата ера в следствие от избухването на вулканът Везувий

По материала работи: Пламен Янков
Снимка bbc.com

Археолозите в Италия разкриха надпис, който оспорва познанията на учените за римския град Помпей. Според надписа, открит от археолози, градът съществува до средата на октомври - почти два месеца повече.

 

Министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли нарече надписа "извънредно откритие". По негови думи новите разкопки показват изключителните компетенции на страната.

 

Причината историците да посочат 24 август 79 година като датата на изригването на Везувий, е позоваването на древните писания, за които се предполага, че споделят сметките от първа ръка. Елитният адвокат и автор на древен Рим, Плиний Млади, пише за смъртта на своя чичо Плиний Стари:

 

"На 24 август, около един следобед майка ми пожела да наблюдава облак ...", пише в писмо до Тацит, римски сенатор и историк, за събитията от онзи ден.

 

Според неговата версия, по това Плиний Стари бил командир на флота в Мисенум, град, който се намира от другата страна на залива на Помпей. Плиний Млади е на мнение, че неговият чичо предприема плаване, за да помогне на застрашените от вулкана жители на Помпей. Плиний Стари така и не се завръща от начинанието. 

 

"Споделих с Вас това, на което станах очевидец или получих като информация веднага след катастрофата без да имам време да се изкривя истината", пише Плиний Млади.

 

Но откритият надпис поставя под въпрос увереността на автора. Макар да не е нищо повече от графит, написан с дървени въглища, той предава ценна информация. Датиран е на 16 дни преди "календите" на ноември в стария римски стил на календар - дата, която е 17 октомври според днешния календар.

 

Учените смятат, че най-вероятната дата за изригването всъщност е 24 октомври. От известно време има известни предположения, че изригването се е случило по-късно от август, особено съсредоточено върху доказателства за есенни плодове и огнени петна, открити в руините. „Новооткрият надпис идва в подкрепа ма тази теория”, каза археологическият екип на Помпей.

 

Какви обаче са мотивите на Плиний Млади да предаде събитията изкривени? Писмото му до Тацит е написано около 20 години след изригването  на вулкана, оригинални екземпляри не са оцелели.

 

Нашето съвременно четене на текста се основава на преводите и преписите, направени през вековете. В действителност, различни копия на буквите съдържат дати, вариращи от август до ноември - въпреки че 24 август отдавна е прието.Разликите между текстовете лесно биха могли да бъдат повлияни от объркването на древните и съвременните системи на преброяване на дните.

 

Източник: BBC


Превел от английски: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна