IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
20:43 | 18 октомври 2018
Обновен: 04:00 | 25 март 2024

Китайски град ще замени уличното осветление с изкуствена луна

Възнамерява да изстреля светещ спътник през 2020 г.

По материала работи: Слав Велев
Китайски град ще замени уличното осветление с изкуствена луна

Град Чънду в Китай има амбициозен план за замяна на уличното осветление ...с изкуствена луна. Идеята им е да усилят истинската лунна светлина с тази от фалшива луна, съобщи в. "Гардиън".

 

Този град в Югоизточен Китай възнамерява да изстреля светещ спътник през 2020 г.

 

Според китайски медии изкуствената луна е проектирана като допълнение към истинската нощем. Светлината от спътника, подобна на тази при здрач, трябва да осветява район с диаметър 10-80 км, като прецизно осветената област може да бъде контролирана, позволявайки да се замени уличното осветление. Това заяви У Чунфън, ръководител на Института за аерокосмическа наука и технологии в микроелектрониката в Чънду.

 

 

Той отбеляза, че тестовете започнали преди години и технологията еволюирала достатъчно, за да бъде осъществено изстрелване през 2020 г. До момента обаче не е е ясно дали планът се ползва с подкрепата на властите в Чънду и китайското правителство.

 

 

А възможно ли е фалшивата луна да освети града? През 2013 г. три големи контролирани от компютри огледала бяха инсталирани над норвежкия град Рюкан, за да проследят движението на Слънцето и да отразят лъчите му към градския площад. Така бе осветена част от града, до която не достигаха слънчеви лъчи.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна