IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:35 | 22 октомври 2018
Обновен: 04:00 | 25 март 2024

Телескопите “Хъбъл” и “Чандра” не работят, НАСА не знаят защо

Космическата агенция е започнала разследване на причините

По материала работи: Деян Михайлов
Телескопите “Хъбъл” и “Чандра” не работят, НАСА не знаят защо

Космическите телескопи “Хъбъл” и “Чандра” не работят и НАСА не знаят защо.

Преди дни телескопът “Хъбъл”, който е отговорен за едни от най-емблематичните снимки на Космоса, навлезе в режим пестене на енергия и на практика спря да работи. Малко след него по абсолютно същия начин работа спря и телескопът “Чандра”, който прави рентгенови измервания на космоса.

От НАСА съобщиха, че разследване ще установи точно какъв е проблемът на телескопите, но към този момент той остава неясен. Режимът на пестене на енергия щял да предпази апаратурата им докато мистериозният проблем бъде отстранен.

“Анализът ни показва, че навлизането в режим на пестене на енергия е нормално поведение за телескопите. Всичките им системи работят както трябва”, посочват от НАСА.

Необичайното спиране и на двете системи предизвика шеги сред астрономите, според които точно сега ще се случи нещо интересно някъде в Космоса и няма да имаме нужната апаратура да го видим и заснемем.

 

Btvnovinite.bg

Коментари

Новини Варна