IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:55 | 23 октомври 2018
Обновен: 15:31 | 17 април 2024

Фалшификати ли са свитъците от Мъртво море?

Музеят на Библията във Вашингтон изпрати пет от своите 16 фрагмента за анализ

По материала работи: Пламен Янков
снимка: BBC

Американският музей на Библията е премахнал от експозиция част от свитъците от Мъртво море след като тестове показват, че те са фалшификати. Резултатите от изследването, проведено в Германия, показват "характеристики, несъвместими с древния произход", казаха от музея.


Изследването е било поръчано, след като изследователи на Библията, анализирали 13 от фрагментите в музея, заявяват, че има "огромна доза вероятност" някои от тях да са плод на съвременна фалшификация.

 

Музеят е открит от милиардера Стив Грийн през миналата година.

 

Свитъците от Мъртво море са набор от древни ръкописи на Стария завет. Първият от свитъците е открит в пещери в Кумран на западния бряг на Мъртво море през 1947 година. Артефактът е бил намерен от млад пастир, който търсил изгубени овце.

 

"Този случай е възможност широката общественост да бъде запозната с изключителната важност от проверката на автентичността на редките библейски артефакти." – заяви собственикът на музея. 
Това не е първият медиен скандал на предприемача. Миналата година  Грийн беше принуден плати глоба от 3 милиона долара и да върне артефакти, след като американското министерство на правосъдието го обвини в контрабанда на артефакти от Ирак.

 

Източник: BBC

 

Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна