IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:00 | 22 октомври 2018
Обновен: 23:06 | 24 април 2024

Рецепта на деня: Маринован сафрид

Трябва да се опита, защото вкусът му е невероятен

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Маринован сафрид

Необходими продукти:

 

2 кг. сафрид

около 1/2 кг. морска сол (Най-добре е когато правите разтвора да изпробвате солеността със сурово яйце. Разтворът е готов, когато потопеното в него яйце изплува и от него се показва черупка "колкото 5 ст.")

400 мл. оцет

500 мл. олио

дафинов лист, черен пипер, бахар и копър на вкус

 

 

Начин на приготвяне:

 

Рибата се изчиства от главата и вътрешностите.

 

Измива се много добре със студена вода. Особено внимавайте да не остане кръв в коремната кухина, защото ще развали продукта.

 

Почистената и измита риба се поставя в соления разтвор, приготвен от около 2 л. вода и морската сол. Притиска се отгоре и се оставя на тъмно и хладно място около 20 часа.

 

На следващия ден се изважда и се измива отново много добре с леко подсолена вода.

 

 

Поставя се в алпака или порцеланов съд и се залива с оцета, разреден с чаша хладка вода. Целта на процедурата е да омекнат костите и да не се налага да ги чистите при консумация. Приготвяте си в отделен съд олиото, като го запържвате с коричка хляб, прецеждате и оставяте да изстине. Така по-късно няма да "греняса".

 

Отново го поставяте на тъмно и хладно за още 12 часа. След това рибата се изважда и ссе отцежда в гевгир за около 30 мин. 

 

 

Отцедената риба започвате да редите в сухи буркани на редове, като след всеки ред добавяте подправки и заливате със студеното олио, приготвено от предния ден.

 

 

Важно: притискайте внимателно рибата с дървена лопатка, за да не остават балончета въздух между нея.

 

Най-отгоре на буркана трябва да остане "филм" от 1 пръст олио, за да не взема въздух.

 

 

Затваряте и изчаквате поне 48 часа преди да опитате този невероятен деликатес!

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

 

Рецепта на деня: Печен паламуд (Само за мъже)

 

Коментари

Новини Варна