IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:15 | 6 ноември 2018
Обновен: 14:57 | 3 май 2024

Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби

Крехки, вкусни, лесни за приготвяне и подходящи при спазване на хранителен режим

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби

Необходими продукти за 6 порции:

 

1 кг. свинско месо от бут без тлъстини

500 гр. гъби печурка

2 големи глави лук

2 с.л. лютеница

1 к.ч. вино (бяло или розе)

1 с.л захар

балсамов оцет

кашкавал за поръсване (може и без него ако спазвате режим на разделно хранене)

черен пипер

сол

риган

соев сос

 

Начин на приготвяне:

 

Нарязвате месото на филии с дебелина около 7 см., под прав ъгъл спрямо мускулните влакна.

 

 

Запечатваме го от двете страни на сух тефлонов тиган (месото си пуска само сос и мазнина в които по-късно ще карамелизираме лука). 

 

 

Запечатаното месо подреждаме в тава и накрая поръсваме със соев сос и подправките.

 

 

В сгорещената мазнината от месото сипваме нарязания на не много ситно лук да се запържи, докато хване загар. 

 

Добавяме захарта и разбъркваме. 

Щом започне да се карамелизира добавяме балсамовия оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставяме и тя да се изпари. 

По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността. 

 

Веднага след това прибавяме нарязаните на полумесеци гъби. Те също си пускат вода и ги бъркаме докато течността се изпари и омекнат.

 

Добавяме лютеницата, виното и отново задушаваме докато течността се изпари.

 

 

Овкусяваме със солта и покриваме със сместа пържолките. Добавяме 1 ч.ч. вода.

 

 

Покриваме с алуминиево фолио и печем до готовност на 250 градуса в предварително загрята фурна (около 50 минути).

 

Махаме фолиото. Поръсваме с настърган кашкавал, изключваме фурната и оставяме тавата вътре да се разтопи кашкавала.

 

 

Уникално вкусни, крехки и красиви пържолки.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна