IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:56 | 12 ноември 2018
Обновен: 13:51 | 15 април 2024

100 километра езеро изчезна от Антарктика

Дали учените са направили революционно откритие или са заблудени

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс

През 2016 година учените в екстаз обявяват, че под леда на Източна Антарктика се е оформило огромно езеро – около 100 км дълго, 10 м широко и на места около 1 км дълбоко. То се захранвало от близо 1000 км. подземни поточета, а според най-смелите им предположения в него се крият непознати на човечеството форми на живот, които са еволюирали там в продължение на милиони години.

Следващи проучвания показват, че на мястото се намират 4 големи и 11 малки езера, в които се складира водата от топящите се глетчери и помагат на масивния къс лед да се движи.

Годината е 2018 и експертите продължават да изследват какво се крие под снега на Антарктика и остават стъписани. Мистериозно, толкова много вода, просто е изчезнала.

Нови сателитни снимки не дават никакви индикации, че под леда има вода, а учените са шокирани, защото всички останали техни изследвания също не могат да бъдат обяснени.

Според Ангелика Хъмбърт от Института по океанология в Германия, през езерата е преминавала водата, която е помагала на глетчера да се движи през океана. "Нея просто я няма", обезпокоено съобщава тя.

Нейни колеги веднага излизат с предполагаема теория за недоразумението, която обаче не може да бъде доказана.

Те твърдят, че водата под покривката на Антарктика си има определен цикъл на оттичане и точно в този момент, езерата са празни, но по-късно през годината, вода в тях може да има отново.

Но Хъмбърт все още таи надежда, че езерото е там. Според нея, сателитните снимки и радари не са най-добрият начин за изследване на леда. Тя и екипът експерти, които изследват Източна Антарктика имат нов план за действие – да заредят глетчера с експлозиви и да ги взривяват един по един, за да предизвикат сеизмични вълни.
 


За да изпълнят задачата си обаче, те трябва да пренесат цялата си техника на около 800 км от последния научен лагер.

Тази складирана вода може да спаси човечеството от застигащата го суша поне за няколко години, но дали тя е там или не, Ангелика Хъмбърт и нейният екип ще разберат най-рано през 2021 година, когато обаче може да е твърде късно.
 

 

Dnes.bg  

 

Четете още:

 

Спътникови данни разкриха останки от изчезнали континенти под Антарктида

 

Коментари

Новини Варна