IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
21:22 | 15 ноември 2018
Обновен: 01:05 | 10 април 2024

Кога тялото ни изгаря най-много калории?

Има още един фактор, който оказва влияние върху това

По материала работи: Пламен Янков
Кога тялото ни изгаря най-много калории?

Когато се стремим да отслабнем или да поддържаме фигурата си, внимаваме какво ядем, броим калориите и следим за техния вид, тренираме усилено и поддържаме двигателната си активност в оптимални граници.

 

Има още един фактор, който оказва влияние върху това как изгаряме калориите. Той е свързан с времето от денонощието, отбелязват от az-jenata.bg.

 

Оказва се, че тялото ни не изгаря калории по еднакъв начин във всеки един момент от деня. Обикновено се смята, че тренировките рано сутрин на гладно изгарят най-много калории.

 

Всъщност, едно изследване, публикувано в списание Current Biology, показва, че човешкият организъм изгаря по естествен път повече калории в часовете в късния следобед или привечер, отколкото сутрин.

 

Учените смятат, че това е свързано с циркадния ритъм на модерното ежедневие и лошия начин на хранене, причиняващи наддаване на тегло. Фактът, че правим едно и също всеки ден кара организма да се настройва по определен начин. С напредване на деня сме изхабили голяма част от калориите и тогава тялото започва да изгаря усилено, за да осигури енергия до края на деня.

 

Интересното е, че участниците в проучването не са знаели колко е часът. Те са били изследвани в лаборатория и не са имали достъп до часовници. Единственото, според което се е ориентирал организмът на всеки един от тях, е природният циркаден ритъм.

 

Изследователите са измервали телесната температура в различни моменти от деня, за да проверят кога изгарянето на калории е най-усилено.

Коментари

Новини Варна