IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
18:12 | 15 ноември 2018
Обновен: 06:43 | 16 април 2024

Оксфордският речник избра „токсичен“ за дума на 2018 година

Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл

По материала работи: Пламен Янков
Оксфордският речник избра „токсичен“ за дума на 2018 година

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" (toxic) за дума на годината, съобщи ТАСС, цитирана от БТА и Дарик.


Търсенията на "токсичен" през 2018 година са се увеличили с 45 процента.  Освен като "отровен", думата може да бъде преведена като "рисков" във финансовия сектор. Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл.

 

През 2018 година най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали". Следват "токсична мъжественост" и "токсично вещество".


Интересът към "токсичен химикал" беше предизвикан от делото "Скрипал" за отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му във Великобритания.

 

Изразът "токсична мъжественост" е свързан с темата за сексуалните посегателства, която стана актуална след редица скандали, включително и за вече назначения върховен съдия Брет Кавано. Популярността на израза нарасна и благодарение на движението срещу сексуални посегателства #Аз също.

 

В английския език думата е навлязла от латинския през 17-и век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon означава смъртоносна отрова, в която древните елини са топели своите стрели.

 

През 2017 година Оксфордският речник избра за дума на годината "youthquake" (младежки трус) - "значима културна, политическа или социална промяна, предизвикана от действия или влияние на младежи".

Коментари

Новини Варна