IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
10:54 | 15 ноември 2018
Обновен: 08:43 | 23 март 2024

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

България с най-много пушачи на глава от населението в ЕС

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

По традиция в третия четвъртък на ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене.

 

Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в Европейския съюз (ЕС) и е с почти 7% над средното. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат ежедневно.

 

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни. Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС, пише dariknews.bg.

 

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното сдружение на общините на Република България и Общинските съвети по наркотични вещества ще отбележат Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея. Мотото на кампанията е „Спри сега за по-добро здраве утре”.

 

Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия.

 

 Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13,5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Коментари

Новини Варна