Приеха нова дефиниция на килограма и други основни единици
Досега - от 1889 г., за негов еталон служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж
Публикувана: 16 Nov 2018 | 15:47

Генералната конференция по мерките и теглилките променя Международната система единици с нови дефиниции на килограма и други основни единици, предаде Асошиейтед прес.

 

Участниците в срещата във френския град Версай одобриха широкообхватни промени на единици, засягащи основни човешки дейности, като световната търговия и научните иновации.

 

Най-голям интерес предизвиква ревизията на килограма, мярката за маса. Досега - от 1889 г., за негов еталон служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж. Сега този еталон ще бъде заменен от дефиниция, основаваща се на научна формула.

 

Участващите в срещата повече от 50 държави одобриха единодушно и актуализирането на три други ключови единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.

 

Новите дефиниции няма да доведат до осезаеми промени за повечето хора. Измерването в магазините ще остане същото. Учените обаче ги приветстват като малка революция в областта на мерките и теглилките.

 

dariknews.bg

Коментари ( 0 )