IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
14:53 | 18 ноември 2018
Обновен: 23:56 | 25 април 2024

Манеки Неко – японската котка на късмета

Значението на цветовете варира в различните региони на Япония

По материала работи: Пламен Янков
Манеки Неко – японската котка на късмета

Тя привлича вниманието ни към всяка витрина, на която я има. Усмихната, махаща – котката Манеки Неко, известна още като късметлийската японска котка. Въпреки че има много истории в японския фолклор, около появата на Манеки Неко, една от най-популярните легенди разказва за самурай, който живеел в близост до храма Готокуджи.


Един ден самураят стоял под едно от близките дървета, когато забелязал котка, която сякаш му казвала да я последва. В този момент мълния ударила дървото. Котката спасила живота на самурая, който бил богат и направил щедро дарение на храма.


След време, когато тази специална котка на късмета умряла, направили ѝ специално погребение.


Днес Манеки Неко може да бъде закупена от почти всеки магазин за сувенири и обзавеждане в различни размери и цветове. Тя маха с лапичка, за да привлече положителни събития в живота на собствениците си.


Когато дясната лапичка е вдигната, това е знак за привличане на пари, успех и просперитет от всякакъв род. Но Манеки може да маха и с двете лапички, за да защити дома и бизнеса.


Значението на цветовете варира в различните региони на Япония. Някои от общите са:


Петниста Манеки (най-често в комбинация от два цвята) – символизира необикновения късмет.


Зелено – За привличане на повече здраве.


Червено – за привличане на любов, хармония във взаимоотношенията.


Бяло – за привличане на щастие, радост.


Черно – за защита.

Златно – за привличане на богатство.


Манеки Неко може да декорирате в дома или офиса близо до входната врата или високо на някой рафт да се вижда. Също така може да я носите със себе си под формата на бижу, ключодържател, ако е щампирана върху шал, тениска, портмоне и т. н.

 

Az-jenata 

 

Четете още:

Купиха накит на Мария-Антоанета за над $36 млн.

 

Коментари

Новини Варна