IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
06:15 | 12 юни 2014
Обновен: 21:14 | 25 март 2024

1,3 млрд. леи годишно прибират румънците от "данък порок"

1,3 млрд. леи годишно прибират румънците от "данък порок"

По материала работи: Златина Добрева
1,3 млрд. леи годишно прибират румънците от "данък порок"

"Данък порок" носи на румънското здравеопазване по около 1,3 млрд. леи годишно, от които се попълват бюджетите на национални програми за модернизиране на санитарни единици и за закупуване на оборудване и апаратура за болници и медицински служби за спешна помощ, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на представители на министерството на здравеопазването.
През 2006 г. бе приет закон за реформа в системата на здравеопазването в Румъния, към който бе прибавен нов източник на собствени приходи на министерството на здравеопазването: данък здраве, известен като "данък порок".
Нормативният акт има за цел борба с прекомерната употреба на тютюневи изделия и алкохолни напитки, различни от бира и вино, както и финансиране на разходи в здравната система. Сумите, които са събрани от "данък порок" в периода 2006 г. - април 2012 г., са били близо 7,5 млрд. леи, според данни на министерството на здравеопазването.
Ведомството изчислява, пише днес.бг, че годишните приходи от данъка са около 1,3 млрд. леи на година. (едно евро се разменя за 4,39 румънски леи).
Данъкът бе определен в момента на въвеждането му на 20 евроцента за всеки пакет цигари и 200 евро за всеки хектолитър дестилиран алкохол.
В периода 2007 г. -2014 г. сумите от този данък са представлявали източник за около 9-10 процента от всички държавни разходи в системата на здравеопазване.

Коментари

Новини Варна