IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
22:00 | 21 април 2015
Обновен: 05:03 | 23 април 2024

Как да намалим стреса с хранене?

От значение е качеството, а не количеството на храната

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как да намалим стреса с хранене?

 

Има различни стратегии за справяне със стреса, а храненето е една от тях. Много е важно в случая да се отбележи, че от значение е не количеството изконсумирана храна, а какво точно консумираме. Или кои са храните, които могат да се борят със стреса?
Всички въглехидрати стимулират мозъка да отделя повече серотонин. За постоянното „снабдяване“ с щастливия хормон, най-добрият начин е да се консумират сложни въглехидрати, които се усвояват от организма по-бавно.
Сред тях препоръчителни са пълнозърнест хляб, паста и зърнени закуски, включително овесените ядки. Сложните въглехидрати също така могат да стабилизират нивата на кръвната захар, което да остави усещането за баланс.
Простите въглехидрати се усвояват бързо, което води до скок в нивата на серотонина. Действието им не продължава задълго, но е препоръчително тяхната консумацията да се ограничава, тъй като могат да се отразят неблагопиятно върху здравето.
Портокалите изобилстват от витамин C, а според редица проучвания той може да понижи нивата на хормоните, свързани със стреса. По време на едно от проучванията се установява, че при хората с високо кръвно налягане и високи нива на кортизола, които приемат витамин C, концентрацията на хормона в кръвта се понижава, преди стресираща задача.
Главоболието и умората може да се отключат от недостиг на магнезий. Консумацията на количеството от една чаша спанак може да помогне за съхраняване на този минерал. За тези, които не обичат спанак, алтернативен вариант са другите листни зеленчуци, които също са добър негов източник.

Коментари

Новини Варна