IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:48 | 16 декември 2018
Обновен: 12:52 | 18 април 2024

Скуката е генератор на идеи

Очевидно начинът, по който реагираме на досадата е ключов

По материала работи: Пламен Янков
Скуката е генератор на идеи

Обикновено за нас скуката е неприятно усещане – нещо, от което е добре да се отървем час по-скоро. Изследвания сочат, че трябва да я приемаме по-стоически.

 

Д-р Санди Ман, която е лектор по психология в Университета на Централен Ланкашър, казва, че скуката е неприятна емоция, но всъщност ни действа изключително благоприятно. Д-р Ман прави изследвания, в които кара участниците да „умират от скука“.

 

Една от любимите ѝ техники е да накара участниците в проучванията си да преписват телефонни номера от телефонния указател или дори само да ги четат наум. Доброволците в един от експериментите ѝ е трябвало да измислят възможно най-много приложения на две пластмасови чашки.

 

Оказало се, че тези, които били най-отегчени и които преди това изчитали наум телефонните номера, измислили най-много идеи. Или друго яче казано, те били най-креативните. Ман обяснява, че когато няма какво да стимулира мозъка ни, той си създава собствени стимули.

 

Мисълта ни започва да блуждае, да си фантазираме и това е много важно, защото така правим асоциативни връзки и се отърсваме от мисли, които ни ограничават като например: „това е глупава идея, няма да доведе до нищо.“ Понякога глупавите, на пръв поглед, идеи могат да са двигател за създаване на нещо гениално.

 

Няма съмнение, че скуката не е най-хубавото преживяване и тя може да ни накара да вършим неща, които не са ни присъщи. Нарастват доказателствата, че най-изложените на скука имат и най-голяма предразположеност към развиване на зависимост към интернет, видео игри или към прекомерната употреба на смартфоните си.

 

А в по-лоши случаи скучаещи тийнейджъри посягат към наркотични вещества, за да си разнообразят ежедневието и да избягат от скуката.

 

Очевидно начинът, по който реагираме на досадата е ключов. Известен канадски неврохирург – проф. Джеймс Данкерт казва: „ Скуката е просто знак за това, че трябва да станем и да се захванем с нещо различно.“

 

Скуката не е нито нещо добро, нито нещо лошо – важни са нашите реакции, дали ще изберем саморазрушителното поведение или творческия импулс.

 

Тоест, направлявана в правилната посока, скуката може да е благотворна – да стимулира и да отключи скрития ни потенциал.

 

За това се препоръча и при бебетата да ги оставяме да скучаят по малко. Така те развиват креативизма си.

 

Puls.bg 


 

10 дискретни знака за висока интелигентност

 

 

Коментари

Новини Варна